Két és félmilliárd a vitorlás turizmus fejlesztésére

A vitorlás turizmus fejlesztésére két és félmilliárd forint összértékű beruházás indul – hangzott el az MVSZ, Balatonfüred város és Révész Máriusz kormánybiztos közös sajtótájékoztatóján Balatonfüreden. A kormány döntése szerint a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) az aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztésére, több más sportági szövetséggel együttműködve, európai uniós támogatásban részesül. Az MVSZ sikeres pályázatának eredményeképpen eszköz- és aktív turisztikai hálózat, valamint Balatonfüred városával együttműködésben egy balatonfüredi megállópont fejlesztésére kerül sor.

A vitorlás turizmus egyre fontosabb szerepet tölt be a Balatonon Fotó: Molnár Ádám

Kapcsolat az aktív turisztikai módok között

A beruházások célja, hogy a vitorlás sport népszerűségét motivációként alkalmazva minél több ember kedvet érezzen arra, hogy szabadidejében járja a vizeket, edzettebb, egészségesebb legyen, és közben ismerje meg Magyarország történelmi, kulturális és természeti szépségeit. Fontos elv, hogy a megállóhelyek/kikötők fejlesztésén keresztül a különböző aktív turisztikai módok (gyalogos, kerékpáros, kenus, lovas, vitorlás) közötti kapcsolat erősödjön.

A vitorlás élet megismertetése motivációs erővel hat az egészséges életmód kialakításának igényére Fotó: Molnár Ádám

Online információs rendszer

A projekt első ütemében 13 Balaton-parti és öt Balatonon kívüli helyszínen lesznek fejlesztések. A kikötők hálózatba kapcsolásával, minősítési rendszerének kialakításával és a kialakítás alatt álló online információs rendszerrel az ország 11 megyéjében lesz elérhető a vitorlázás a turisták számára. Ehhez kapcsolódóan a megfelelő minőségű eszközpark biztosítása és a szükséges biztonsági háttér megteremtésére is sor kerül az eszközbeszerzési és hálózatfejlesztési projekt keretében. Pályázati forrásból eszközbeszerzésre 525 millió forint, a lehetőségek és a minősítési rendszer népszerűsítésére pedig 80 millió forint fordítható.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei