Készül a csodahám a fájdalommentes kutyasétáltatásért

Egy-egy dinamikus sétával nemcsak az elhízást előzhetjük meg, de sokat tehetünk általános egészségi állapotunkért is. Mint mindenben, ebben is kiváló társ lehet a kutya. Ugyanakkor kiderült, hogy az idősebb kutyatartók gyakran elhagyják, de legalábbis rövidítik a kutyasétáltatás időtartamát, csont-, ízületi és izomfájdalmakra hivatkozva. Sok esetben alkalmazkodnak a kutyák a kényelmesebb életmódhoz, unalmukban tovább követelve a megszokott napi ételadagjukat. Ennek eredménye lehet az elhízott kutya-gazdi páros.

Nos, a sétáltató kutyahámok piacán előkelő helyet elfoglaló JULIUS-K9R kutyafelszerelést gyártó cég közelebbről is megvizsgálta a problémakört.

A nyakörvek és kutyahámok használata mikrorángatásokhoz vezethet

A nyakörvek és kutyahámok használata során fennáll annak veszélye, hogy a kutya pórázon vezetése közben a lépések, a kutya vállmozgása és a pórázt tartó ember ismétlődő mozgása mikrorángatásokhoz vezet, melyek terhelik az ember ízületeit és nehezíthetik a sérülések gyógyulását. Ezeket a hatásokat gyűjtőnéven kéz-kar vibrációs szindrómának, azaz HAVS-nek nevezik (Hand-Arm Vibration Syndrome).

Az emberi kéz és kar rezgésterhelésével kapcsolatba hozható betegségek (Raynaud-szindróma, kéztőalagút-szindróma, íngyulladásos megbetegedések) adtak alapot annak alapos vizsgálatára, hogy a kutya pórázon vezetése során milyen hasonló terhelés éri a kutya és az ember testét. A speciálisan erre a célra épített mérőszerkezetek kimutatták, hogy percenként tucatnyi, az említett betegségek kialakulásában szerepet játszó terhelés hat a pórázt tartó személy szervezetére. Azt is megállapították, hogy ez a káros hatás miként csökkenthető egy speciálisan kialakított kutyahámmal.

A világon a legtöbb kutyahám-szabadalommal rendelkező feltaláló maga a cégvezető, Julius Sebő. Nem kevesebb, mint 20 éve már, hogy elsődlegesen a kutyahámokban rejlő lehetőségeket kutatja. A lövedékálló speciális katonai hámoktól a hordozó- és ereszkedőhámokon át a világ már szinte minden országában feltűnő sétáltató eszközökig mindenhol újszerű megoldások sora kísérte a szakember tevékenységét.

„Különös szerencse, ha valaki kutyahámfejlesztőként egyidejűleg a szakma csúcsát képviselő kereső- vagy mentőkutyásokkal, valamint – az állatmenhelyen végzett önkéntes munkájának köszönhetően – a hétköznapi kutyatartók vagy leendő kutyatartók széles körével is közvetlen kapcsolatba kerülhet. A Budapesti Mantrailing Akadémia kutyavezetőinek visszajelzései és az Ebárvaház Kutyamenhelyen sétáltató számos gyermek és idős ember megfigyelése alapozta meg, hogy 2014-ben leadjam az első olyan kutyahám-szabadalmat, mely speciális kialakításával megoldást jelenthet a séta során testünket és a kutya szervezetét érő erőhatások csökkentésére. Fontos volt, hogy a visszajelzések olyan kutyákról vagy szakterületről adjanak információt, ahol jellemzően húznak a kutyák a pórázon. Nos ebből a szempontból a menhelyi és keresőkutyák tökéletesnek bizonyultak. Nem véletlen, hogy az eltűnt személyek kutyás keresésére az Y-hámok (úgynevezett Kumet igavonó hámok) mai, kutyákra szabott változatát fejlesztettem tovább. Ennél a hámtípusnál ugyanis szembetűnő a nyaki területen felfekvő két vállheveder haladási tempótól függő, ritmusos feszülése és ellazulása. Ez a keresőkutyát kizökkentheti a koncentrációból, de ugyanakkor a pórázt tartó kéznek sem tesz jót” – nyilatkozta Julius Sebő.

Rángatást és húzóerőt csökkentő kutyahám a kutyás sportokhoz készült el

Az elsőként piacra kerülő, rángatást és húzóerőt csökkentő kutyahámfejlesztés nem elsősorban az utcai sétához, hanem a kutyás sportokhoz és a keresőkutyás munka területére szabottan készült el.
A Budapesti Mantrailing Akadémia instrukciói alapján megalkotott és a menhelyi kutyasétáltatók visszajelzései alapján tökéletesített hámok tesztpéldányai jelenleg a feltaláló német keresőkutyás partnercégének, a K–9 Suchhundezentrum szakembereinek tesztelése alatt állnak.

Az Alexandra Grunow által vezetett egyesület dolgozói már abban segítenek, hogy a fejlesztés végre a kedvtelésből kutyasétáltatók számára is formát ölthessen. A tervek szerint már idén találkozni lehet az erőhatásokhoz és mozgáshoz alkalmazkodó intelligens kutyahámokkal, és így eggyel több okunk lesz arra, hogy kutyánkkal együtt nagyokat kirándulhassunk.

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei