Készítsünk adventi koszorút!

A karácsonyi készülődés már kezdetét vette. Ezekben a napokban lassan mindenki azon szorgoskodik, hogy tökéletes legyen az ünnep. Érdemes elsőnek az adventi koszorú kellékeit beszerezni. December 3-án kell az első gyertyát meggyújtani.

A karácsony méltó megünneplésének elengedhetetlen része az advent, az ünnepet megelőző négy hét. Az advent varázsos hangulatát, a karácsonyi várakozást a régmúlt mitológiája alakította ki. Abban az időben az emberek még hittek a boszorkányokban, gonosz lelkekben, varázslókban, mindenféle régi istenekben, éppen ezért használtak misztikus dolgokat. Például koszorút fontak vesszőből, fűzfából és fenyőágakból, amelyet arany- vagy piros színű szalaggal díszítettek. Minden egyes szín, forma sajátos jelentést hordozott. A zöld a termés színe volt, a piros az életé, az arany és a sárga pedig a fényé. Majd 1860-ban alakult ki az a forma, amit jelenleg is használunk, hogy csupán csak négy gyertyát, az advent négy vasárnapjának jelképét tűzték a koszorúra. Ezeket a várakozással teli heteket régen szigorú böjttel töltötték az emberek.

Lakásunkat is öltöztessük fel!

 Az adventi koszorú mellett lakásunkat is ünnepi díszbe öltöztethetjük. A tél borongósságát ellensúlyozhatjuk a lakásunkban található textíliák színével, mintázatával. Ha eddig nem tettük meg, a díszpárnáknak adjunk zöld, arany-, bordó huzatot. A nyári sötétítőfüggönyöket cseréljük le egy ünnepélyesebb darabra, vagy csíptessünk apró díszeket a szövetre és a karnist borítsuk be csillogó gyöngysorral. Asztalterítőnk lehet harang- vagy csillagmintával díszített fenyőzöld vagy meggybordó, a lényeg, hogy harmonizáljon a lakásban felhasznált árnyalatokkal. Pasztellszínű abroszunkat különleges szalvétával, mutatós asztali dísszel, fényes terítékkel pezsdíthetjük fel. Az ebédlőben a székekre széles, fényes anyagból kössünk masnikat, így fokozva a ragyogást.

Ötletek, tippek díszítéshez:

– Karácsonyra szárított narancs- és citromszeletekből szép hűtőmágnest is készíthetünk. Lakkozzuk le és a hátuljára ragasszunk egy kis mágnest!

– Adventi koszorúnak való alapot akár varrhatjuk zöld filcből is. Fontos, hogy három csík anyagot varrjunk össze, majd tömjük ki, és hajlítsuk koszorúformává!.

– Ajtódísznek használhatunk nagyobb mézeskalács figurát is, kis fenyőágakkal.

– Szinte semmi munka nincs vele, ha vesszőkoszorúra egyetlen piros masnit kötünk. Nagyon egyszerű, de nagyon szép ajtódísz.

– Próbáljuk ki, hogy csak természetes dolgokat akasztunk a fenyőfára. Aszalt gyümölcsöt, mézeskalács figurákat, diót.

– Vághatunk ki fenyő-, csillag- és egyéb formákat sima hullámpapírból is. Ragasszunk össze 2–2 darabot, hogy mindkét fele hullámos legyen, majd fessük le kedvünk szerint arannyal vagy ezüsttel!

– Érdekes lehet az is, ha tetőtől talpig csak masnikkal díszítjük a fenyőt. Használjunk hozzá drótos szélű textilszalagot!

– Nagyon szép karácsonyfadíszt kapunk, ha veszünk pár hungarocell gömböt, bekenjük ragasztóval és nagyon apró szemű ezüst vagy arany csillámporba forgatjuk. Mikor megszáradt, rázzuk le róla a felesleget! Gyönyörűen visszatükrözi a fényt.

– Ajándékcsomagolásnál használjunk valamilyen dobozt (cipős, sütis), de ne simán becsomagoljuk, hanem vonjuk be a dobozt a csomagolópapírral belülről is. Így kicsomagolásnál nem tépik szét a papírt, és később a dobozt is tudják majd használni apróságok tárolására.

– Gyertyaöntéskor nem feltétlenül kell színezőanyagot vennünk. Maradék zsírkrétadarabokkal is remekül lehet színezni. Kipróbálhatjuk azt is, hogy vastag fehér gyertyát meleg  vízbe teszünk, hogy a külseje megpuhuljon, majd szegfűszeget, fahéjat, fenyőágacskát, narancsszeletet, egyéb terméseket nyomkodunk bele.

 

Koszorú házilag

Sokféle koszorúalap létezik, szerencsére hatalmas a választék ma már az üzletekben. A szalma koszorúalap talán még mindig a legelterjedtebb, és a legsokoldalúbb. Jól bírja a szurkálást, tűzködést, a forró ragasztópisztollyal is baráti a kapcsolata. Van, aki évek óta ugyanazt használja, csak a díszítést cseréli le – magyarázza Makói Tímea lakásdizájner. Többféle méretben is megvásárolható, az egész kicsitől a nagy karikáig. Mivel a külseje elég semmilyen, ezeket az alapokat teljesen be kell vonni, hogy mutasson. Körbe lehet tekerni szalaggal vagy szövettel, ragasztható rá bármi (termések, moha, bogyók, toboz, vagy apró díszek), tűzhető rá örökzöld ág (fenyő, tuja, magyal).

Fontos, hogy tervezzük meg. Majd szerezzük be a hozzávalókat. Ha megvan az alap és a zöld, amivel bevonjuk, válasszunk gyertyákat. Lehet a hagyományos adventi: három lila, egy rózsaszín, ám gyönyörűen mutat a natúr, a hófehér, az arany és az ezüst színű vagy a 4 piros gyertya is. A munka megkönnyítése miatt vásároljunk hozzá gyertyatüskéket. Majd jöhetnek a termések és a szalag.

Makói Tímea szerint bármilyen stílusú koszorút készítünk, a szalag elengedhetetlen. Ajánlott a gyertya színével és a többi dekorációs elemmel harmonizáló színekben és mintákban gondolkodni. Szalagokból, filcanyagból virágformákat is készíthetünk, amelyek remek kiegészítői lehetnek a koszorúnak. Tegyünk rá illatos kiegészítőket is! Ez lehet szárított narancs- és citromkarika, szárított narancshéj, fahéjrúd, egész szegfűszeg, toboz, kisebb-nagyobb fenyőág, mindenféle ilyentájt fellelhető bogyó (csipkebogyó), fehér szárazbab, ágszelet, csillagánizs, dió, mogyoró. Ezek egy része a háztartásban, illetve a természetben is fellelhető, de hobbiüzletekben és barkácsáruházakban is sokfélét találunk.

Adventi csokis fenyők

 Hozzávalók:

A tésztához: 30 dkg liszt, 25 dkg margarin, 12 dkg porcukor, 5 dkg darált dió, 1 tojássárgája, 1 citrom héja, csipet só.

A tetejére: 10 dkg tortabevonó csoki.

Elkészítés: A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és 1 órát hűtőben pihentetjük. Félujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és fenyőfákat, csillagokat szúrunk ki belőle. Közepes tűznél 25–30 perc alatt készre sütjük. Miután kihűltek, tortabevonó csokival díszítjük úgy, hogy az oldalukra is jusson. Mielőtt a csoki megdermedne, nyomjuk kókuszreszelékbe az oldalukat. A csillagokat csokicsíkokkal díszítjük. Finom és mutatós sütemény, karácsonyfadísznek is megfelel. Jó pár nappal az ünnep előtt süssük meg, sokáig eláll.

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei