Képek, fotók – milyen szoftvert használjunk otthon?

Az otthon használt gépek tulajdonosai gyakran kerülnek olyan helyzetbe, amikor fényképeket, képeket vagy rajzokat kell átalakítani, szerkeszteni, ehhez pedig szükség van a megfelelő szoftver beszerzésére, letöltésére. Az interneten nagyon sok ingyen letölthető képszerkesztő program található, melyek megkönnyítik a laptop használó életét. Ezekből ajánl blogjában a laptophardware.hu néhányat.

Az iskolai, munkahelyi prezentációk, beszámolók, hirdetmények állandó kelléke a fényképes illusztráció, de a népszerű közösségi oldalakra, a Facebookra kirakott képeket is át kell szerkeszteni, ki kell vágni alkalmanként. A laptopharware blogjában először is arra hívja fel a figyelmet: a képszerkesztő programok népszerűsége miatt nagyon gyakori, hogy kalózoldalak a szoftver letöltésének ígéretével vírust telepítenek a laptopunkra. Ezért csak ellenőrzött weboldalakról töltsünk le programokat.

Microsoft-fényképek

Ha fényképnézegetésről és szerkesztésről beszélünk, mindenképpen a Windows beépített programjával kell kezdeni. Ha a telepítés során nem került volna fel a laptopunkra a szoftver, a Store-ból bármikor ingyenesen letölthetjük azt. A program segít összegyűjteni és rendszerezni a különböző eszközökön tárolt képeket, kereshetővé teheti és természetesen meg is jeleníti őket. A program képes az összes alapvető szerkesztési művelet elvégzésére, ezért alapesetben, ha csak apró módosításokat, átméretezést, körülvágást kell elvégeznünk, nincs is szükség külső szoftver telepítésére.

PhotosCape

Egy ingyenesen letölthető, képszerkesztésre is alkalmas szoftver, mely magyar nyelven is elérhető. Jelenleg a Photoscape 3.7-es verzió tölthető le, mely telepítőcsomagjának mérete 20,1 MB. A Microsoft Store-ban a Photoscape X érhető el, mely kifejezetten Windows 10-es operációs rendszerre készült, ennek mérete 360 MB, ez is jelzi, hogy egy komoly szoftverről beszélhetünk, sajnos ez a verzió csak angol nyelven használható. A profi munkákhoz kiterjesztett lehetőségekkel elérhető a Photoscape X Pro is.

A készítők ígérete szerint a Photoshop lehetőségeihez mérhető program birtokába jutunk, melyet lényegesen könnyebb használni. A felhasználói felület a kezdők számára is érthető, világos és könnyen kezelhető. Találunk a csomagban egy jól használható fénykép-, video- és audiomegjelenítőt, és természetesen a szerkesztőcsomagot.

Könnyen és gyorsan elvégezhető az összes alapszintű átalakítás, méretezés és vágás a fényképeken, rajzokon. A kezdő felhasználók is gyorsan eltávolíthatják a fénykép hátterét, összekombinálhatnak különböző képeket, készíthetnek kollázsokat. A GIF Creatos segítségével mozgóképek, animációk is készíthetők.

Nemcsak arra alkalmas a képszerkesztő, hogy objektumokat és szövegeket helyezzünk el az illusztrációkon, hanem a gyenge minőségű fényképek javítását is egyszerűen megoldhatjuk.

Phototastic Collage

A Microsoft Store-ban elérhető ingyenes kollázsszerkesztő program segítségével gyerekjáték a fényképkollázsok elkészítése, szerkesztése. A kollázsok szerkesztése során szövegeket, objektumokat is beszúrhatunk. A szoftver nemcsak laptopon és asztali számítógépen használható könnyen, hanem mobileszközre is letölthető, telepíthető. A szabadban készített képekből alkotott montázsok azonnal megoszthatók a közösségi oldalakon.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei