Kell a kaland, hív a csúszda

Fürdők, ahol mindenki újraélheti a gyermekkorát

Noha időnként hatalmas viharok szakítják meg a májusi remek időjárást, azért attól nem kell tartanunk, hogy a már teljes gőzzel üzemelő hazai fürdőink ne kínálnának remek kikapcsolódási lehetőségeket. Sőt, azok, akik egy kis extrémitást vagy időutazást is szeretnének kapni a belépőjükért, azoknak a kedvéért kikerestük azokat a fürdőket, amelyek a legnagyobb csúszdákkal várják a gyermekkorukba visszavágyó felnőtteket, gyermekeiket, unokáikat.

Manapság már nemcsak azért keressük fel a különböző, jobbnál jobb fürdőket, hogy egy kicsit kiáztassuk magunkat, hanem a kalandos vágyainknak sem szeretnénk gátat szabni. Márpedig egy különösen gyors vízi csúszda már az a faktor, amikor nemcsak extrém vágyainkat válthatjuk valóra, hanem egy kicsit visszamehetünk a gyermekkorunkba is. Összegyűjtöttünk az ország szinte minden pontjáról néhány „csúszdacélpontot”, melyeket idén nyáron mindenképpen érdemes felkeresni. Már csak a csúszdák méretei miatt is…

Az elmúlt évek során a közönség egyik nagy kedvencévé vált a Demjéni Termálvölgy, ahol a gyógyfürdő és barlangfürdő mellett aquapark is található. A Cascade barlang- és élményfürdőhöz tartozik egy hegybe süllyesztett, 24 méter átmérőjű és 25 méter mélységű csúszdatorony, amihez 550 méternyi csúszófelület tartozik, valamint egy 133 méteres sodrópatakot is kipróbálhatnak az izgalmakra vágyó strandolók. Az aquapark kamikazecsúszdái, valamint osztott pályás csúszdája is remek szórakozást ígér.

Az Aquaworld Resort Budapest télen-nyáron a főváros egyik állandó családi programja. A fedett élményfürdő egész évben fogadja vendégeit tizenegy darab, összesen 1 kilométer hosszú csúszdájával. Egész évben biztosítják a csúszdák az izgalmakat annak köszönhetően, hogy minden fedett térben található. A kamikázét és az ufót is ki lehet próbálni a tizenegy csúszda közül.

A Mogyoródon található Aquarena vízipark 11 és fél hektáron terül el és huszonhat csúszdával rendelkezik. Összesen másfél kilométernyi csúszdapálya kanyarog a föld felett és alatt, ahol különféle látványosságoknak is részesei lehetünk. Előnye, hogy nem csak vízi, hanem szárazföldi kalandokat is kínál.

Az AquaCity Zalaegerszeg tíz óriáscsúszdával várja vendégeit. Két óriás kalandcsúszdája egyenként több mint 100 méter hosszan kacskaringózik. A látogatók egyik kedvence az őrült folyó, amely az aquapark leghosszabb csúszdája, körülbelül 120 méter hosszú. A legbátrabbakat várja a megközelítőleg 100 méter hosszú „fekete lyuk”, a villámsebességet kínáló „hidrocső”, az ég felé törő „kamikaze” és az egymásba gabalyodó kígyókhoz hasonló twister csúszdarendszer.

A debreceni Aquaticum mediterrán élményfürdő óriáscsúszdái igazán különleges környezetben találhatóak. A dús trópusi növényzettel benőtt, zárt csúszdák 9 méter magasról indulnak, a végén pedig 28–30 C-fokos vízbe csobbanhatnak. Azokat, akik egy lendületes és igazán hátborzongató csúszástól sem rettenek meg, a kamikazecsúszda várja. A kevésbé bátrabbaknak sem kell lemondaniuk a csúszdázás örömeiről, nekik a hidrocsúszdát javasoljuk, de a piros családi csúszdán is megszerezhetik első csúszdaélményeiket.

A Bükkszéki fürdő igazi vonzerő a strandolni, fürdeni vágyóknak. Aki egyszer megmártózott a körmedencében, megérezte a 39 Celsius-fokos Salvus gyógyvíz jótékony hatását, a falu különös atmoszféráját, biztos, hogy visszavágyik, és újra felkeresi. A strandfürdőben egy gyógyvízzel töltött medence, egy úszómedence, egy élményelemekkel felszerelt élménymedence, egy gyermekmedence, egy csúszdapark és Közép-Európa egyik leghosszabb, 136 méteres csúszdája várja az izgalmakra vágyókat.

A Hungarospa Hajdúszoboszló Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, melyben gyógyfürdő, strand, aquapark, uszoda és fedett élményfürdő is működik. Magyarország legrégibb csúszdaparkja összesen tizenöt csúszdával rendelkezik. Az Aquapark tizenöt különféle pályája közül választhatnak a csobbanás kedvelői. Négypályás versenycsúszda, kamikaze, hidrocsúszda, óriás csavarcsúszda, fekete lyuk, őrült folyó, továbbá a big hole, a Niagara és a twister állnak a rendkívüli izgalmakra vágyók rendelkezésére. 2014 óta az úgynevezett „extrém zóna” is várja a strandolókat, ahol hat új, izgalmas kalandcsúszda próbálható ki: a szabadesős alagút, a vízhurok, a szuperhullám, a cunami, az űrcsónak és a vízcső.

Az Atlantika vízividámpark Gergelyiugornyán, a Tisza–Szamos torkolattól 800 méterre található. Jelenleg hét óriás csúszdával, hét medencével biztosít kellemes időtöltést. Van itt úszómedence, hullámmedence, gyerekélményfürdő és két gyerekmedence, dupla kamikaze a gyors csúszás szerelmeseinek, három anakondacsúszda a kevésbé bátraknak. A shuttle-csúszda Magyarországon egyedülálló: a kétsávos csúszdában egy „bobon” érkeznek a látogatók a medencébe, amiben akár 50 métert is siklanak.

Szegeden a Napfényfürdő Aquapolisban az élményfürdő és a strand mellett tizenhárom, összesen 1000 méter hosszúságú csúszda várja a fürdővendégeket. A fürdő népszerűségét a 30 méteres toronyból induló, 272 méter hosszú, zárt óriáscsúszdának köszönheti, ami az egész évben üzemelő vízi testcsúszdák közül a leghosszabb Európában. Nem ez az egyetlen extra csúszda a Napfényfürdő Aquapolisban, hiszen egy 233 méter hosszú,„kamikaze”-szakasszal rendelkező zárt óriáscsúszda is tartozik az élményfürdőhöz.

A Szent Erzsébet mórahalmi gyógyfürdő Szegedtől 20 km-re Baja felé, Mórahalom központjában található. A fürdő széles körű gyógy- és wellness-szolgáltatásaival, fedett és szabadtéri élménymedencéivel, 10 000 m2-es parkosított zöldfelületével közel 1,5 hektáros területen helyezkedik el, mely nem csupán a gyógyulni, hanem a kikapcsolódni, pihenni, valamint a sportolni vágyók igényeit is maximálisan kielégíti. A gyermekfürdőt a két beltéri csúszda teszi igazán izgalmassá, amelyből az egyik kilép az épületből, majd újra visszakanyarodik a vízbe csobbanás előtt. A csúszdák hossza összesen 200 méter, az egyik nagyjából 90, a másik 110 méter. A kalandmedence csúszdák fogadására is szolgál.
Fotók: termalfurdo.hu

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei