Kék-zöld foltok a bőrön? Nem biztos, hogy beütötte magát!

Önnel is történt már olyan, hogy megmagyarázhatatlan kék-zöld foltokat vett észre a bőrén? Ezzel sokan vannak így, melynek oka legtöbbször az, hogy beütötte magát valahova, csak egyszerűen elfelejtette. Viszont az már figyelemfelhívó jel, ha ez gyakran megismétlődik, ugyanis vérzékenységet jelezhet. Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis- és Hematológiai Központ hematológus főorvosa a sokakat érintő von Willebrand-betegségről beszélt.

Nem csak a hemofília tartozik a vérzékenységhez

A vérzékenységnek több típusa is van, ennek ellenére sokan a hemofíliával azonosítják, mely ritka, öröklődő betegség, ami gyakran a fiúknál súlyos vérzékenységgel jár. Viszont ennél lényegesen gyakoribb az ún. von Willebrand-szindróma, melynek tünetei lehetnek igencsak enyhék is (súlyos formája sokkal ritkább), így sokan még csak nem is tudnak az állapotukról. Létezik veleszületett, valamint szerzett formája is, gyakran más betegségekhez kapcsolódik. A Willebrand nevű véralvadási faktor valójában egy nagy fehérjemolekula, mely szükséges a vérrög kialakulásához a vérlemezkékkel együtt a sérült érben. Az érfalhoz hozzátapasztja a vérlemezkéket és egymáshoz is rögzíti azokat. Ezenkívül a VIII-as alvadási faktor hordozója, védőfehérjéje is. Ebben a betegségben Willebrand-fehérje alacsony mennyiségben, illetve rossz minőségben van jelen, így zavar alakul ki a véralvadási folyamatban és vérzékenység jön létre.

Gyakran egyéni sajátosságnak tudják be a tüneteket

A vérzékenység miatt kialakult tüneteket sokan egyéni sajátosságnak tudják be, így nincsenek tisztában állapotukkal, pedig a kellemetlen tüneteik mögött vérzékenység is állhat. A betegség jellemző tünetei a következők:

  • Megmagyarázhatatlan kék-zöld foltok a bőrön.
  • Hosszú vérzési idő.
  • Gyakori orrvérzés.
  • Erős, elhúzódó menstruációs vérzés.
  • Fogínyvérzés (pl. fogmosás során).
  • Vérszegénység.

„Gyakori, amikor a vérszegénység okának felderítése során derül fény a problémára, illetve akkor, amikor kisebb beavatkozás/műtét során jelentősebb a vérvesztés, mint az várható lenne. Sokan ilyenkor jönnek rá, hogy pl. az erős menstruációjuk vagy a gyakori orrvérzésük ennek a betegségnek a következménye” – mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis- és Hematológiai Központ hematológus főorvosa, aki hozzátette, ez a leggyakoribb véralvadási zavar.

Kezelése

Amennyiben a vérvételi leletek és a vérzési idő szerint fennáll a von Willebrend-szindróma, úgy azt az állapot súlyossága függvényében kell kezelni, hogy ne alakuljon ki vérszegénység, és hogy ne lépjenek fel a kellemetlen tünetek. Enyhe esetben a kezelés történhet a véralvadást segítő gyógyszeres terápiával, súlyosabb esetben intravénásan kapja a beteg a hiányzó alvadási faktort. Műtétek, orvosi beavatkozások előtt a páciensnek egyeztetnie kell orvosával, ugyanis meglehet, hogy a bővebb vérzés elkerülése érdekében injekciós kezelésre van szükség.

A vérzékeny betegek rendszeres ellenőrzést, gondozást igényelnek, így az enyhe von Willabrand-betegeket is gondozásba veszik. Az egész országban működik a gondozási hálózat kihelyezett központokkal, itt

Akár ez is tetszhet A szerző további művei