Kék lesz a Parlament az autizmus világnapján

Kék színnel világítják meg a Parlament kupoláját április 2-án, az autizmus világnapján. Az ENSZ kezdeményezésére 2008-tól igyekeznek a figyelmet az autisták problémáira, növekvő számukra irányítani. Az autizmus az agyi működés alapvető fejlődésterületeket érintő, egész életen át tartó zavara, amely a szociális viselkedés, a kommunikáció, a képzeleti működés és a rugalmas gondolkodás fogyatékosságában jelentkezik, az autisták túlnyomó többsége alkalmatlan az önálló életvezetésre.

Müller Péter kutyájával játszik budapesti otthonában. Az autizmus spektrumzavarral élő 18 éves gimnazista az informatikai szakkönyvtárosi képzést szeretné elvégezni. Szabadidejében montázsokat, kisfilmeket készít és interaktív számítógépes táncprogrammal játszik.                                                           Fotó: MTI / Komka Péter

Az autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Bár az eredete ismeretlen, a genetikai tényezők fontosnak tűnnek. Okait jelenleg is kutatják. Az orvostudomány mai állása szerint nem gyógyítható.

 

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei