Kedvenc csemegénk, a gesztenye

A téli időszak eljövetelével előtérbe kerül kedvenc csemegénk, a gesztenye. Szívesen fogyasztjuk parázson sütve, az utcán a kezünket melengetve vele, de sokunk kedvence tejszínhabbal, püréformában is. Készülhet belőle krém, fürdőhab, fényvédő és kenyér is.

Sokoldalúan felhasználható, egészséges, finom és tápláló eledel, amelyet érdemes jobban megismerni. Mondunk pár okot, miért érdemes sok gesztenyét fogyasztani.

  1. A gesztenyének viszonylag magas a rosttartalma, amely segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában. Így segít csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezőjét.
  2. Az ásványi anyagok közül sok káliumot, foszfort, kalciumot és magnéziumot, a nyomelemek közül pedig sok vasat, cinket, mangánt és rezet tartalmaz.
  3. Jót tesz immunrendszerünknek és külsőnknek is, hiszen a gesztenye antioxidáns hatású, sejtvédő E-vitaminban, B1-, B2- és B6-vitaminban is gazdag.
  4. Sokan talán nem is gondolnák, hogy a gesztenye C-vitamin-tartalma is jelentős, a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonló értéken mozog.
  5. A népi gyógyászatban hasmenés, hurutos és légzőszervi megbetegedések ellen, valamint görcsoldásra használták. Nemcsak termése, hanem a belőle készült méz, a fa kérge és a levele is fogyasztható.
  6. A gesztenyét a szépségipar is használja. Krémekbe keverve csökkenti a narancsbőrt, de a gesztenyefa kérgéből nyert eszkulin a fényvédő krémek gyakori alkotórésze is. Használják fekélyek és bőrbetegségek kezelésére is.
  7. Hatékonyan alkalmazható aranyér ellen ülőfürdőként.
  8. Kevesen tudják, hogy a gesztenyéből készülő liszt remek kenyéralapanyag. Ráadásul, aki nem szereti a gabona- vagy burgonyakészítményeket, gesztenyével kiválthatja.
  9. A gesztenye „húsának” szénhidráttartalma igen magas, de a keményítőnek köszönhetően a lassú felszívódású szénhidrátok táborát gyarapítja. Mivel rostokban is gazdag, ezért a fogyókúrázók is beépíthetik a diétájukba, ha cukormentesen készítik el belőle az ételt.
  10. A magas ásványianyag-tartalma miatt azoknak is ajánlott, akik érzelmileg labilisak. Erősíti az idegeket és elősegíti az idegsejtek anyagcseréjét, ezáltal gyorsítja a megújulás folyamatát. Sok káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot tartalmaz, emellett E- és B-vitamin is található benne.

Jó tudni: A gesztenye nagyon érzékeny gyümölcs, ezért mindenképpen a hűtőszekrény zöldséges rekeszében ajánlott tárolni. Ha már túl sokáig volt ott, és ellenőrizni akarjuk, hogy jó-e még, erre van egy tuti módszer: dobjuk vízbe! A víz felszínén úszókat ki kell dobni, a többi még fogyasztható.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei