Kasimir és Karoline a Centrál Színházban

Stohl András és Bata Éva főszereplésével Alföldi Róbert rendezésében mutatja be hamarosan a Centrál Színház Ödön von Horváth nagy klasszikusát, a Kasimir és Karoline-t. Az 1929-es gazdasági világválság idején játszódó, sírnivalóan gyönyörű történet aktuálisabb, mint valaha.

Ödön von Horváth osztrák–magyar író (1901–1938) műveiben szétrombolta a dráma szigorú kereteit és képek laza kapcsolatával helyettesítette. A Kasimir és Karoline-t 1932-ben írta, a kilenc képből álló, műfaját tekintve népszínjátéknak a „ballada, teli csöndes szomorúsággal, humorral enyhítve” alcímet adta. A történet a gazdasági világválság idején játszódik, amikor nem tudni, mit hoz a holnap, milliók veszítik el egzisztenciájukat egyik napról a másikra. Ödön von Horváth a müncheni Oktoberfestre helyezi a cselekményt, ahol mindenki szállni, mulatni, felejteni akar. Miközben az este éjszakába nyúlik, a szerelmesek elveszítik egymást a piti bűnözők, élveteg milliomosok és széplelkű torzszülöttek részeg forgatagában.

– Nagyon érdekes helyzet, amikor pontosan tudjuk, hogy valamit csak egy hajszállal kellene másképp csinálnunk ahhoz, hogy jó legyen nekünk, mégis képtelenek vagyunk úgy lépni. Vajon miért nem tudunk ellenállni a csábítóknak? De hiába látjuk magunkat kívülről ezekben a helyzetekben, mégsem cselekszünk helyesen. A darab tulajdonképpen azt meséli el, hogyan engedjük el a boldogság lehetőségét – nyilatkozta Alföldi Róbert rendező.

Bata Éva, az előadás női főszereplője szerint a Kasimir és Karoline egy nagyon tiszta tükör, amiben kegyetlen pontossággal lehet látni azokat a pillanatokat, ahol a kapcsolatok szétzúzódnak. Nem feltétlenül a szeretet hiánya miatt, inkább a félelmeink, az egónk és az egymás melletti elcsúszások távolítják el azokat, akik alapvetően  összetartoznak. Ezek a bonyolult, nem egyenes vonalú helyzetek azt is megmutatják, hogy minden szónak és tettnek következménye van, beakadnak az ember lelkébe, s ha nincsenek „kipucolva”, akkor nagyon messzire lehet kerülni magunktól is és a másiktól is – osztotta meg gondolatait.

– Ez a darab roppant korszerű, ez a klasszikusok jellemzője – hangsúlyozta Stohl András, a férfi főszereplő. Bár a harmincas években, a nagy gazdasági világválság idején íródott, sajnos ma is aktuális. Először úgy tűnik, mintha minden rendben lenne, aztán szépen lassan észrevesszük, hogy valójában az egész rohad. Kasimir alakját megformálni nagyon nehéz szerep, mert mérhetetlenül fájdalmas – tette hozzá.

A premier január 6-án lesz a Centrál Színházban, a darab további szereplői: Papp János, Cserna Antal, Varju Kálmán, Pálfi Kata, Szabó Simon, Borbás. Jelmez- és díszlettervező Kálmán Eszter.

(Fotók: Horváth Judit.)

Akár ez is tetszhet A szerző további művei