Jövő ősszel léphet piacra a Poli-Farbe a fűtésre alkalmas falfestékkel 

A lakás fűtésére is alkalmas falfestékek forgalmazását jövő ősszel kezdi meg a Poli-Farbe Vegyipari Kft. – mondta Szabó Antal, a cég ügyvezetője a termék prototípusát bemutatva. 

A termék, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Távközlési és Médiainformatikai Tanszékével együttműködve fejlesztettek ki, három rétegből áll. A hőszigetelő réteg melletti a fűtőfesték, amely az elektromos energiát alakítja át hőenergiává, ezt pedig a dekorréteg fedi, a fehér vagy színes falfesték. A termék alkalmazásához így épületgépészre és festőre is szükség van.

A 100 milliós nagyságrendű fejlesztésnek köszönhetően jelentősen csökkenhet a lakások ökológiai lábnyoma. További feladat a prototípus formájában létező technológia komplett rendszerré fejlesztése, illetve a műszaki, gépészeti tartalom egyszerűsítése. A cégvezető elmondta, hogy a Poli-Farbe újítása nem helyettesíti, hanem kiegészíti a hagyományos lakásfűtési eszközöket.

Ezzel a falfestékkel ellátott 6 négyzetméteres felülettel 60–70 négyzetméteres lakást lehet fűteni, négyzetméterenként 500–550 watt teljesítménnyel. Magyar Gábor, a BME VIK Távközlési és Médiainformatikai Tanszék vezetője elmondta, hogy örömmel fogadták a Poli-Farbe felkérését. Azt tudták, hogy lehet olyan felületet készíteni, amely hőt bocsát ki, a termék kialakításában az volt a nehézség, hogyan lehet a felület által kibocsátott hőt szabályozni – mondta.  Nagy Armand, a Poli-Farbe Kft. fejlesztő- és technológiai vezetője elmondta, hogy ezt a típusú falfestéket úgy alakították ki, hogy a lakás bármely részébe fel lehet „szerelni”. Ugyanakkor megjegyezte, szerinte azokon a helyeken lesz igazán hasznos, amelyek fűtése hagyományos eszközökkel nem vagy csak nehezen megoldható, példaként az előszobát említette. A terméket a jövőben úgy fejlesztik tovább, hogy az megfelelő része legyen az okosotthonoknak, így akár mobiltelefonról is vezérelhetővé váljon.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei