Jonathermál Kiskunmajsa

A harmincöt éves múltra visszatekintő Jonathermál gyógy- és élményfürdő egész évben folyamatosan működő háromgenerációs fürdő, ahol a család minden tagja felüdülhet a parkosított, sportolási lehetőségekkel is ellátott környezetben a kül- és beltéri gyógy-, csúszdás-, hullám- és élménymedencékben.

A fürdő mellett a motellel együtt mintegy 50 ezer négyzetméteren elterülő zöldterületen kemping is található. A fürdőben egész évben minden medence- és csúszdaszolgáltatás, szauna, sókamra és jakuzzi egy fürdőbelépővel vehető igénybe 9–19 óráig nappali nyitvatartás mellett és minden pénteken, szombaton 20–24 óráig az éjszakai fürdőn.

Az 1960-as években még a szénhidrogének feltárásának vágya hozta a Dél-Alföldre a kutatókat, aminek kutatása akkoriban stratégiai fontosságú területnek számított az országban. Kiskunmajsán több fúrás is sikertelenül végződött ebből a szempontból, hiszen kőolajat nem találtak a területen. A fúrási műveletek melléktermékeként azonban termálvíz tört a felszínre, aminek jelentőségéről akkor még fogalma sem volt a településnek. A termálvízkutak hosszú évekig lefedve várták, hogy egyszer valaki meglássa bennük azt az értéket, amelyre alapozva Kiskunmajsa egyszer több lehet, mint egy egyszerű kisváros a Dél-Alföld szívében.

A fürdőépítés első szakaszában a fogadóépület, amelyben a pénztárak és az öltözők találhatók, a termálvizes medencéket magában foglaló, ma már fedett csarnok medencéi, valamint a jelenleg is a szabad ég alatt működő kör alakú termálmedence és a közelében lévő gyermekmedence készültek el. A fürdő hivatalos megnyitójára 1984. augusztus 20-án került sor.

A fürdőépítéssel egy időben kezdődött a motel és kemping kialakítása is a majdani turistaforgalomra gondolva, s a fürdővel szemközti területen is ez idő tájt került kialakításra az üdülőfalu.

A fürdő bővülése, korszerűsödése a következő években is folytatódott. 2004 nyarán a vendégek birtokba vehették a csúszdaparkot és a hozzá szervesen kapcsolódó gyermek-víziparadicsomot. 2005-ben pedig az aquapark kiegészült egy hullámmedencével, amely a tenger hullámzásának érzetét idézi a benne megmártózók számára.

A fürdő létesítményei mellett annak szolgáltatásai is bővültek az eltelt évek során. Gyarapodott az igénybe vehető gyógyszolgáltatások köre és megjelentek a kínálatban a wellness-szolgáltatások is. A fürdő családbarát jellegét azzal is erősíti, hogy a fürdőben valamennyi üzemben lévő medencét egy belépővel használhatnak a vendégek. Nem kell külön fizetni a csúszdák, a sókamra, a finn szauna és a jakuzzi használatáért sem.

A fürdő területén 2 db gyermekmedence áll rendelkezésre a nyári időszakban, ahol a kicsik számára repül az idő, hiszen a medencékben több különféle élményelem és játék található, mint például pezsgőlevegő, csobogó, vízköpő, vízágyú, vízfüggöny, vízi sün, billenő vödör, kis csúszda. A medence felett napvitorlát helyeztünk el a gyermekek egészségének védelmére.

A nyílt víz kedvelői és a kalandvágyó fürdőzők számára kitűnő kikapcsolódási lehetőség nyári időszakban a homokos parttal rendelkező mesterséges tó, ahol úszó aquaparki elemek teszik felejthetetlenné a fürdőzés élményét. Míg a kisebbek látványos homokvárat építhetnek a parton, addig a nagyobbak próbára tehetik bátorságukat a „jéghegyen”. A strandfürdő éjszakai fürdőzések alkalmával zárva tart. A strandfürdő használata benne van a fürdőbelépő árában. A strandfürdőrészleg június 1-től augusztus 29-ig üzemel.

A fürdőnek saját kertészete van, amely a hatalmas gyepes terület gondozása mellett többek között maga termeszti a fürdő és a motel területén elültetett virágokat. A Jonathermál elkötelezett természetvédőként minden évben madárodúk tucatjait helyezi ki a fürdő környéki fákra, hogy fészkelőhelyet biztosítson a táj jellegzetes madarai számára.

A fürdő melletti telefonfülkében Örkény-egyperceseket hallgathatunk.

Lópofa csárda

A jópofa nevű Lópofa csárda 1989 májusában nyitotta meg kapuit a kiskunmajsai gyógy- és élményfürdőtől nem messze. A csárda egy múlt századi paraszti gazdaság lakó- és gazdasági épületeiből került kialakításra. A körülötte elterülő nagy, parkosított terület lehetővé tette a nyugodt, kellemes, tanyasi hangulat kialakítását. Teraszai, belső terei, télen a nyitott fatüzelésű kandalló hangulatos pattogó tüze, nyáron a park fáin éneklő madarak hangja mind hozzájárulnak a kellemes, pihentető kikapcsolódáshoz. Könnyen megjegyezhető nevét a kezdetekkor még a vele együtt üzemelő lovarda miatt kapta.

Konyháját a magyar hagyományokon alapuló ízvilág jellemzi. Alföldi, környékbeli könnyed borok teszik kellemes emlékké az itt töltött időt. Nyáron rendezvénysorozattal kedveskednek a látogatóknak: heti három alkalommal 18 órától élő zenés előadásokat tartanak.

A Lópofa csárda udvarán megközelítően 450 tőből álló levendulás kert található. A levendula három fajtája található meg az ültetvényben: az orvosi levendula, melyet hajdan orvosi felhasználásra termesztettek, a rózsaszín virágú levendula, melyre jellemző rendkívül aromás illata és a többitől eltérő rózsaszín virágai, valamint a törpe levendula, melyet sokszor viszont láthatunk kiskertek dísznövényeként is.

A kertben áll egy telefonfülke, amelyben a telefonkagylóból madárhangok hallgathatók. Jópofa ötlet.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei