Jön az arcfelismerő rendszer

Arcfelismerő rendszert alkalmaznak a 2020-as tokiói nyári olimpián.

A szervezőbizottság biztonsági terve szerint a résztvevők fotóit feltöltik majd egy online adatbázisba, s az azonosítókártyákba beépített chipek segítségével a tulajdonos beléptetése automatikus lesz a versenyhelyszínekre.
Ezzel szeretnék megkönnyíteni a mintegy 300–400 ezer érintett (sportoló, edző, olimpiai dolgozó) szabad mozgását, és megakadályozni, hogy lopott kártyákkal lehessen belépni a helyszínekre. Emellett várhatóan csökken a várakozási idő, ezáltal a sportolókat kevesebb külső stressz éri, s nem kell a meleg, párás időben sok időt a szabadban tölteniük.
Az arcfelismerő rendszert nem alkalmazzák majd a szurkolóknál, őket a röntgenkapuknál fémdetektorokkal vizsgálják majd át. A helyszínek 2,5–3 méter magas kerítéssel lesznek körülvéve, térfigyelő kamerákkal és infravörös érzékelőkkel vigyáznak majd a biztonságra.
Az előkészületeket hétvégén tizenkét nemzeti olimpiai bizottság képviselője a helyszínen is megtekintette. Úgy fogalmaztak, „nagyon meggyőző”, amit láttak, a létesítmények pedig “fantasztikusak”.

A 2020-as tokiói olimpiát július 24. és augusztus 9. között rendezik, míg a paralimpiára augusztus 25. és szeptember 6. között kerül sor.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei