Jön a takarékoskodók rohama?

A jövőjükre nyugdíj- és egészségpénztárakkal takarékoskodóknak az év vége kiemelten fontos a 20 százalékos, évi 150 ezer forintos adó-visszatérítés miatt, ezért az önkéntes pénztárak idén is jelentős összegű egyéni befizetésekre számítanak.

A pénztártagok számára jó hírrel indult az év: megtakarításaik után járó adókedvezményt 2019-től már nem csak egyéni, hanem a munkáltatói befizetések után is igénybe vehetik. Az év végéhez közeledve pedig egyre többek számára aktuális és fontos tényező ennek az évi 20 százalékos, maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítésnek a lehető legjobb kihasználása. Novemberben és decemberben a pénztári tagság mindig különösen aktív, ugyanis az év végéig pénztári számlákra érkező befizetésekkel maximalizálható a szóban forgó az adókedvezmény, ami már pár hónap múlva adóbevallásuk alapján tovább gyarapíthatja pénztári megtakarításukat. Egyszerűen nem éri meg kimaradni. Az adó-visszatérítés azok számára is vonzóvá teszi a pénztári megtakarítást, akik még nem léptek be valamelyik kasszába és sokszor a munkaadók is ilyenkor ismerik fel, milyen hasznos, kedvező és a dolgozók körében mennyire népszerű elem a pénztári juttatás. Még most sem késő ugyanis lépni és élni az elérhető lehetőségekkel, kedvezménnyel, azaz számolni a pénztárakkal.

Habár az idei évtől érvényes adózási szabályok visszavetették a munkáltatói befizetéseket mind a nyugdíj-, mind pedig az egészségpénztáraknál, a munkáltatók felelőssége és hozzájárulása nagyon lényeges, sok alkalmazott csak a segítségükkel képes belevágni a pénztári takarékoskodásba. Ráadásul mindez a munkaadóknak is megéri. A pénztári juttatás segít a munkaerő-megtartásban, a dolgozók egészségmegőrzésében, jövőre való felkészülésében, miközben építi a vállalati brandet és növeli a lojalitást is. A dolgozók szeretnének a munkaadóikra támaszkodni, ha a megtakarítás a téma.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség) kutatásai alapján az emberek jelentős része ugyanis szorong a jövő miatt. Az időskori anyagi nehézségektől minden második ember fél. Ugyanakkor a megkérdezettek mindössze ötödének van elképzelése, terve a jövőjéről, nyugdíjas éveiről. A legtöbb ember nem tudja, hogy miből fizeti majd egészségügyi kiadásait, miből egészíti ki a várhatóan az elvárt életszínvonalát nem biztosító állami nyugdíjat. Pedig a pénztárakra családalapítástól a gyerekek iskoláztatásán vagy épp az idősgondozáson át a nyugdíj-kiegészítésig szinte minden élethelyzetben lehet támaszkodni. Ezeket a lehetőségeket egyébként most kezdik csak kiismerni a tagok, akik akár az egészség- és önsegélyező pénztárakon keresztül elérhető lakáshitel-törlesztés támogatására, iskoláztatási támogatásra vagy épp a munkanélküliség esetén felvehető támogatásra is támaszkodhatnak. Nem meglepő, ha a Pénztárszövetség szerint a pénztárakon keresztül történő takarékoskodás az egyik legjobb alternatívát jelenti a jövőjükről és az egészségükről gondoskodó embereknek, akik ezekkel az egyszerű, költséghatékony és biztos alapokon nyugvó, valamint sokoldalúan felhasználható megtakarítási termékekkel 20 százalék, akár 150 forintos adókedvezménnyel is élve tehetnek saját és családjuk egészségéért, biztonságáért és nyugdíjas éveik nyugalmáért.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei