Jön a medvehagymaszezon

Lassan ellepi a Mecseket a jellegzetes fokhagymaillatú, vér- és vesetisztító gyógynövény. Az ország legismertebb medvehagymatermő területén előszeretettel szüretelnek az erdőben járók. A tavalyi előírásokhoz képest jogszabályi változás nem történt, azonban a tiltással érintett kíméleti terület bővült.

A 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében állami erdőben, nem védett területen mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt – így medvehagymalevelet is – gyűjthet külön engedély nélkül. Ennek mértéke nem haladhatja meg a 2 kg/főt naponta. Ennél nagyobb mennyiség szedéséhez az erdőgazdálkodó engedélye szükséges, amit a Mecsekerdő erdészeteinél lehet megvásárolni.

Figyelem! Védett területre vonatkozóan az engedély csak a Természetvédelmi Hatóság engedélyének megléte esetén ad ki az erdészet, kivéve a fenti térképen narancssárga színnel jelölt kíméleti területekre, illetve a piros színnel jelölt fokozottan védett területekre vonatkozóan, ahol kereskedelmi célú gyűjtésre egyáltalán nincs lehetőség.

Térképen tájékozódhatnak a Mecsekerdő Zrt. által kezelt erdőterületek erdészeti beosztásáról.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei