Jól kezdtek úszóink a vb-n

Hosszú legjobb idővel elődöntős

Hosszú Katinka a legjobb idővel jutott be a 200 méteres vegyesúszás délutáni elődöntőjébe a 17. vizes világbajnokságon, Kapás Boglárka és Késely Ajna 400 méter gyorson finalista. A férfi 4×100-as gyorsváltó országos csúccsal lett döntős, míg Cseh László is ott van az 50 méteres pillangóúszás elődöntőjében.

A Duna Arénában vasárnap kezdődött úszóversenyek során a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka 2.07.49 perces idővel bizonyult a leggyorsabbnak délelőtt 200 m vegyesen. A szám világcsúcstartója (2:06.12 p) fölényesen nyerte futamát, megközelíteni sem tudták. Jakabos Zsuzsanna a 11. helyen (2:12.10 p) jutott tovább a délutáni elődöntőbe.

Hosszú Katinka eddig esélyeshez méltón, messze a legjobb idővel lett elődöntős 200 méteres vegyes úszásban

Szilágyi Liliána 100 m pillangón a 10. idővel (58.00 mp) lett elődöntős. Cseh László szintén elődöntős 50 m pillangón (23.41 mp), a nyolcadik helyen lépett tovább.

Cseh László simán jutott 50 méter pillangón a délutáni elődöntőbe

“Fantasztikus volt ekkora uszodában, ennyi ember előtt versenyezni, könnyített a helyzeten, hogy pont ötven pillangón kezdtem, no meg az is, hogy fejben felkészültem rá előre. Délelőtthöz képest jó volt az úszás, élveztem” – mondta Cseh László, aki két éve ebben a számban bronzérmes volt.

Az ifjúsági Európa-bajnokunk, Késely Anna ott van a 400 méteres gyorsúszás esti fináléjában

Kapás Boglárka és Késely Ajna is bejutott a női 400 m gyors döntőjébe. A 15 éves Késely Ajna futamában 4:06.48 perccel harmadik lett, s nyolcadikként került az esti fináléba. Az olimpiai bronzérmes Kapás Boglárka szintén harmadikként ért célba, 4:05.93 perccel, ezzel ötödikként döntős. Katie Ledecky 3:59.06 perces világbajnoki csúccsal bizonyult a leggyorsabbnak az előfutamok során. Kapás Boglárka úgy nyilatkozott, kicsit összezavarodott a fantasztikus hangulattól, majd észbe kapott, hogy “itt úszni is kell”. Hozzátette, a délutáni döntőben elsősorban élvezni szeretné az úszást.

Kapás Boglárka az elődöntőben

Gyurta Dániel az előfutamban búcsúzott 100 méter mellen, a 200 m mell londoni olimpiai bajnok
futamában 1:00.76 perccel nyolcadik lett, összesítésben a 26. helyen végzett. Gyurta, aki hátsérüléssel bajlódott a vb előtt, azt mondta, edzőjével ki kell értékelni az úszást, a második 50 méter nem sikerült, de elsősorban a 200-ra készül. Kalmár Ákos 400 m gyorson 3:51.35 perccel búcsúzott.

Kozma Dominik, Németh Nándor, Bohus Richárd (fent b-j) és Holoda Péter (a vízben) a férfi 4×100 méteres gyorsváltó előfutamában hatalmas országos csúccsal lett döntős a 17. vizes világbajnokságon    Fotó: MTI/Kovács Tamás

A délelőtti program zárásaként a 4×100 méteres gyorsváltó előfutamait rendezték meg. A Molnár Flóra, Gyurinovics Fanni, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna összeállítású négyes 3:38.90 perccel a kilencedik helyen végzett, így éppen lemaradt a fináléról. A Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter és Bohus Richárd összeállítású váltó viszont remek versenyzéssel, országos csúccsal bejutott az esti döntőbe. A négyes futamában harmadik helyen végzett az Egyesült Államok és Olaszország mögött 3:13.28 perccel, s összesítésben ötödik helyen került fináléba. A kvartett a 2016-os Európa-bajnokságon elért 3:16.55 perces magyar rekordot adta át a múltnak, míg a váltó első embereként Kozma Dominik szintén országos csúcsot ért el 48.61 másodperccel.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei