Jógázzon! Frissíti a memóriát és jól megmozgat

Az ötvenévesek körében a torna és az aerobik helyett a jóga éli a virágkorát. Legalábbis ezt mutatja, hogy a legtöbb szabadidőközpontban vannak már ilyen programok – mutatott rá Veledits Emma jógaoktató.

Ugyan a kívülálló számára a jóga első látásra tornagyakorlatok sorozata, mégis ezek a gyakorlatok igazán megmozgatják és kiegyensúlyozott működésre ösztönzik a test izmait, ízületeit, a csontrendszert, a belső szerveket, az érrendszert és az agy sejtjeit. Hatásuk révén javulhat az egészség, érdemes ebben bízni, csak kezdjünk neki.

Ha valakinek 50 év felett csupán egy órája jut naponta arra, hogy kikapcsolódjon, próbálja ki a jógát, hirdeti számos egyesület a fővárosban és a nagyobb vidéki városokban. Veledits Emma már közel húsz éve igyekszik átadni tudását. Szerinte ez több mint mozgás, azért is hatásos. A gyakorlatok pedig nem nehezek, hiszen van benne nyújtózkodás és törzscsavarás, hanyatt fekvésben lábemelés. Könnyen elsajátítható, egyszerű, és ha valaki már jobban belemerül, érzi, hogy gyorsan el lehet elsajátítani a sok gyakorlást igénylő, bonyolult testhelyzeteket is.

A jógát jellegéből adódóan bárki gyakorolhatja, testalkattól függetlenül. A gyakorlatok az élettani hatásaik figyelembevételével sajátosan vannak összeállítva. A végrehajtásuk módja – ütemezésében és a légzéssel való összehangoltságában – különleges. Kiválóan alkalmas a mozgásszegény életmód, az egyoldalú vagy a fizikai és szellemi kifáradással járó munka egészségre káros hatásainak ellensúlyozására. Veledits Emma szerint a jóga gyakorlatai megmozgatják, és kiegyensúlyozott működésre ösztönzik a test izmait, ízületeit, a csontrendszert, a belső szerveket, az érrendszert és az agy sejtjeit. Hatásuk révén javulhat az egészség, és ami nagyon fontos, hogy segít a testsúly megtartásában. A légzéssel a vérkeringés mellett növelhető a szellemi teljesítőképesség is. Speciális gyakorlatok révén jótékony hatást gyakorolhat az idegrendszer működésére. A jóga foglalkozik a lelki élet harmóniájával is, így javulhat a családtagokkal és más emberekkel való viszony.

Jógázni nem más, mint tervszerű, különleges élettani hatásaik figyelembevételével összeállított testi, lelki és szellemi gyakorlatok sorozata. Ám nemcsak a legősibb élettudomány, amely gyakorlataival a testet fiatalon, életerősen tartja, hanem egyidejűleg szellemi és lelki tudomány is, amely megtanít nyitott szemmel járni, elemző módon szemlélni saját magunkat, továbbá a körülöttünk lévő világot is, melyben minden mindennel összefügg. Ez a fajta mozgás valójában egy életmód, az önfejlesztés legrégibb módszere, amely új távlatokat nyit meg mindenki számára: az egészség, a harmónia, a béke, a stressz nélküli élet, s az önmegvalósítás magasabb rendű távlatát. Kedvezően befolyásolják az anyagcsere-folyamatokat, amitől nagyon sok idős ember szenved. Ugyanakkor a belső elválasztású mirigyek (agyalapi mirigy, pajzs- és mellékpajzsmirigy, hasnyálmirigy és mellékvese) működésére is pozitívan hatnak. Túlzott stresszhatás, koncentrációs zavarok és esetlegesen ideggyengeség esetén szintén jótékony hatásúak. Ne feledjük: bárki, bármilyen céllal kezdi is el, mindenképpen komoly értéket hordozó kinccsel lesz gazdagabb!

Mi is a jóga?

A jóga gyökerei mintegy 5000 évre nyúlnak vissza, az ősi India területére. A későbbiek során a jógát védikus papok finomították és fejlesztették tovább, akik mind elméleteiket, mind a jóga gyakorlati alkalmazását írásban dokumentálták. A jóga tradicionális filozófiai és gyakorlati tanítása azokhoz a lételméleti irányzatokhoz tartozik, amelyek hosszú évezredek óta a létező világ és az emberi lét legfontosabb kérdéseire keresik a választ. A jóga szó másik, széles körben használt jelentése az elme összpontosítása, megfegyelmezése, kontrollja (yuja), amely által az ember képes a lényegtelen dolgok figyelmen kívül hagyására és a lényegesekre való odafigyelésre. Összefoglalva tehát a jóga szó egy olyan folyamatra utal, amelyben az ember a teste és az elméje szabályozása által megpróbálja megismerni saját eredeti önvalóját.

Fizikai hatásai:

– Megnyújtja és rugalmasabbá teszi az izmokat, ízületeket.

– Állóképesség növelése a testhelyzetek kitartásával.

– A test oxigénellátottsága nő.

– Jobb testtartás alakul ki.

– Az idegrendszer sejtjei megerősödnek, az idegpályák kitisztulnak.

Lelki hatásai:

– Koncentrációt kíván, erősíti az összpontosító képességünket.

– Átélhetjük az akadályok legyőzése feletti örömöt.

– Feloldja az elmét akadályozó lelki blokkokat.

– A légzés által kiegyensúlyozza a kavargó érzelmeket.

– Befolyásolja a tudatállapotot.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei