Jézus feltámadását ünnepli a keresztény világ

Ünnepi szentmise és igehirdetés szerte Magyarországon

Ma a keresztény világ Jézus Krisztus feltámadását ünnepli. Itthon Erdő Péter bíboros az esztergomi bazilikában húsvétvasárnap tartott szentmiséjén kijelentette, „minden szabadság alapja az ember méltósága. A bűntől és a haláltól azért szabadulunk meg, hogy Isten boldogságában részesüljünk és ebben segítsünk másokat is.” A magyar katolikus egyház feje ünnepi szentbeszédében elmondta:

„Ezért van helye a felelősségnek, a közösségnek és az összetartozásnak. Jézus úgy akarja az egész emberiséget boldoggá tenni, hogy egyetlen nagy népet alkot belőle, melyben otthonra talál minden nyelv, minden nemzet és minden család.”

Erdő Péter úgy véli, a tanítványoktól megkaptuk a feltámadás örömhírét, és felhívta a bazilikát megtöltő híveket, hogy ez a közös hit tegye élő szeretetközösséggé az egész egyházat. Ebből a hitből szülessenek újjá családjaink.

Jézus a forrása az örök üdvösségnek, a szabadulásnak, ennek a beteljesedését ünnepeljük: ez húsvét, az üdvösség ígérete – mondta Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke vasárnap a fővárosi budahegyvidéki református templomban.

Bogárdi Szabó István dunamelléki református püspök, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke ünnepi igehirdetése Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

„Jézus él, ő az oka, ő a forrása az örök üdvösségnek: a szabadulásnak, a gyógyulásnak, a helyreállításnak, az Istenéhez való hazaérkezésnek. Ez húsvét, ez a mi nagy ünnepünk. Ennek a beteljesedését ünnepeljük, magasztaljuk és reméljük magunkra nézve is. Ez húsvét, az üdvösség ígérete” – fogalmazott a püspök ünnepi igehirdetésén.

Húsvétkor nemcsak egy szép napot ünnepelünk, hanem azt, hogy megnyílik az örökkévalóság. Ahogyan megnyílott Krisztus sírja, és kilépett, úgy nyílik meg az ember számára is az ő bezárt világa, amelyen keresztül kiléphetünk Isten örökkévalóságába – mondta, majd hozzátette:

„A szeretet mélyebb, mint a bűn, amely leránt minket a semmibe, de a semminél is mélyebb Isten szeretete.”

Az ünnep lényege, hogy valami történt és ma is történhet értünk, velünk, bennünk – mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap a budapesti Deák téri evangélikus templomban tartott istentiszteleten. Gáncs Péter igehirdetésében kiemelte: ahhoz, hogy valóban történjen bennünk valami, hogy valóban megváltozzon az életünk, kevés a feltámadás jó híre, ahhoz személyes találkozásra van szükségünk a föltámadottal.

Gáncs Péter evangélikus püspök igét hirdet a Deák téri evangélikus templomban Fotó: MTI/Bruzák Noémi

„A változás nem megy magunktól. Mi nem értjük, nem tudunk mit kezdeni a feltámadás tényével, a feltámadt Krisztus azonban tud mit kezdeni a mi életünkkel, ha valóban találkozunk vele” – fogalmazott az evangélikus elnök-püspök.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei