Egyetlen vérvizsgálat diagnosztizálhatja a szívinfarktust

Ha mindennapossá válik a használata, 15–30 percen belül megbízható eredményt adhat a kardiológusoknak a szívinfarktus diagnosztizálásában egy új vérvizsgálat, amelynek klinikai próbáit svájci, olasz és spanyol kórházakban végezték.

A londoni King’s College szakemberei a Circulation című folyóiratban mutatták be a cMyc-vizsgálatok eredményeit.
Színinfarktus után a kardiális miozin kötőfehérje C- (cMyC) szintje a vérben jóval gyorsabban emelkedik és magasabb szintre, mint a troponin fehérjeszintje. Ez azt jelenti, hogy az új vérvizsgálatot az orvosok a szívinfarktus azonnali kizárására nagyobb arányban használhatják – írták a kutatók tanulmányukban.
A kutatók a klinikai tesztekben összehasonlították a troponin és a cMyC vérvizsgálatok eredményességét mintegy kétezer betegnél, akiket akut mellkasi fájdalommal szállítottak sürgősségei osztályokra.

Az új, sMyC-vérvizsgálat jobb eredményt adott a szívinfarktus diagnózisában

Az új, sMyC-vérvizsgálat jobb eredményt adott a szívinfarktus diagnózisában a mellkasi fájdalmak jelentkezésének első három óráján belül.
Az EKG gyorsan képes kimutatni a súlyos szívinfarktusokat, de nem a legjobb eszköz arra, hogy kizárja a kisebbeket, amelyek szintén lehetnek életveszélyesek. Jelenleg a mellkasi fájdalmakkal jelentkező betegeknél vérvizsgálattal mérik a troponin fehérjeszintjét. Ám azt három óra múlva újra el kell végezni, hogy a szívizom-károsodás jelei láthatóvá váljanak.
Thomas Kaier, a tanulmány egyik vezető szerzője, a londoni St Thomas’ Kórház szakembere a BBC Newsnak elmondta: kutatásuk megmutatta, hogy az új teszt képes megnyugtatni több ezer beteget egyetlen vérvizsgálattal, és drága kórházai ágyakat szabadíthat fel a sürgősségi osztályokon és a kórházaik kórtermeiben szerte az országban.
Ha használata mindennapossá válik, 15–30 percen belül megbízható eredményeket ad. Jelenleg azonban még csak kutatásokban használják – tette hozzá.
A brit szakemberek szerint további kutatásokra van szükség, de úgy vélik, hogy az új vérvizsgálat öt éven belül felválthatja a troponinvizsgálatokat a kórházakban.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei