Jelek, amelyek stroke-ra utalhatnak

A statisztikák szerint egyre több ember kap stroke-ot, és már nem csak az idősek betegsége lehet az agyi erek elzáródása. Ha idejében felismerjük a tüneteket, akár életet is menthet.

A stroke az agy körülírt területeinek hirtelen kialakuló, átmenetileg fennálló vagy kedvezőtlen esetben véglegessé váló funkciókárosodása, amelynek leggyakoribb oka egy, a vérereket elzáró vérrög szokott lenni.

Furcsán fest az arcunk a tükörben

Ha reggel belenézünk a tükörbe, és valami nem stimmel az arcunkkal, lehet, hogy stroke fenyeget minket, főleg akkor, ha csak az arc egyik fele válik zsibbadttá, és nem reagál úgy, ahogyan kellene neki. Ez a stroke egy jellemző korai tünete.

Izomfáradtságot érzünk, romlik a koordinációs képességünk

Ez is gyakran csak a test egyik felén jelentkezik: nehezünkre esik rendesen használni a végtagjainkat, és végtelenül fáradtnak és kimerültnek érezzük magunkat fizikailag.

Nehezünkre esik a beszéd

Ez már későbbi, és elég ijesztő jele a stroke-nak: hiába akarunk beszélni, nem tudunk értelmes mondatokat gyártani, és lehet, hogy egyszerűen csak halandzsázunk. Ilyenkor azonnal kórházba kell sietni!

Elállíthatatlan csuklás jön ránk

Furcsa, de ez is lehet a stroke jele: egy friss kutatás szerint jelezheti a csuklás is, hogy az agyi erek kezdenek elzáródni.

Szédülünk és hányingerünk van

Ez rengeteg betegség tünete lehet, sőt még az is előfordulhat, hogy csak leesik a vérnyomásunk, de ha a korábbi tünetek valamelyikét még tapasztaljuk, akkor szinte biztos, hogy a stroke-hoz van köze.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei