Jácint, a spártai király vére

Csodálatos illatát Homérosz és Vergilius is megénekelte műveiben.

A közeli tavasz és a távoli mesevilág valóban közel áll egymáshoz, hiszen eredetileg a mai Irán, illetve Anatólia területéről származik gyönyörű virágunk.A jácint a Földközi-tenger keleti partján, a görög–római időkben pedig Európában is nőtt, csodás illatáról Homérosz és Vergilius egyaránt megemlékezett.

A jácint a félárnyékos helyeket kedveli, és az illata csodálatos Fotó: Shutterstock

Egy ősi görög legenda szerint az első jácint Hüakinthosz spártai király földre hullott véréből nőtt ki.Hüakinthoszért két isten,Apollo ésZephyr is rajongott. Apollo, a vadászat és művészetek istene diszkoszvetésre tanította a spártait, amitől Zephyr a nyugati szelek istene féltékenységében olyan haragra gerjedt, hogy visszafújta a diszkoszt, ami fejen találta és végzett Hüakinthosszal. Véréből nőtt az a virág, amit Apollo a spártai után Hüakinthosznak, azaz jácintnak nevezett el.

Elhozza a tavaszt a jácint

A jácint nem csupán az ókorban bizonyult népszerű virágnak, a 18. században annyira kedvelték, hogy több mint 2000 fajtáját termesztették Hollandiában.A jácint népszerűsége már csupán illata és szépsége miatt is érthető. Ez a virág tökéletes választás a tavasz köszöntéshez, március–áprilisban virágzik és mind a kertben, mind cserépben remekül érzi magát (bár ha hagymákat szeretnénk ültetni, akkor azt még ősszel meg kell tenni). A jácint a félárnyékos helyeket kedveli, és vigyázni kell rá, nehogy túlöntözzük, ugyanis hagymája könnyen rohadásnak indul.

Ha hagymákat szeretnénk ültetni, akkor azt még ősszel meg kell tenni Fotó: Shutterstock

A legendás virág másik különlegessége, hogy kifejezetten gyorsan fejlődik, csupán pár hét alatt eljut a bimbótól a virágba borulásig. A jácint emellett anyagilag is jó választás, ha kellő odafigyeléssel gondozzuk, éveken át minden márciusban újra és újra elhozza majd a tavaszt.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei