Izzadjál és igyál!

Nyáron is menő a tea sok jéggel, szederrel vagy eperrel

Napok óta tart már a nyári meleg, és valószínű az előrejelzések alapján augusztus végéig így is marad. Hogy ne tegyen kárt bennünk a hőség, igyunk legalább 4–5 pohárral többet! Forró napokon 2–3 liter folyadékra van szükség.

Különösen igaz ez azokra, akik nem egy hűvös szobában, hanem a szabadban dolgoznak. Extrém helyzetek – mint például a tűző napon végzett egész napos megerőltető fizikai munka – esetén akár 8 liter folyadékveszteséggel is számolhatunk!

Hűsítő tea

A víz után a tea az egyik legjobb frissítő nyáron. Erőssége, hogy hosszan hűsít, amennyiben jól van elkészítve. A melegben a jeges változata hódít, de ne az üzletekben kapható készterméket válasszuk! Tele vannak színezékkel, édesítőszerekkel. Válasszuk inkább a teafűből készített, jégkockákkal, gyümölcsdarabokkal, mentalevéllel ízesített hűs italt! Tehetünk a zöldteához akár szedret, málnát, epret vagy dinnyekockákat is. De lehet citromkarikával és mentalevéllel is fűszerezni.

Fagylalt helyett fagyasztott gyümölcs az igazi

Ugyancsak kiváló szomjoltó a frissen facsart gyümölcsök leve is és még kalóriaszegény is. Fagyi és jégkrém helyett pedig egyszerűen fagyasszunk le gyümölcsdarabokat, és azt adjuk még a gyermeknek is, de az epret, cseresznyét, meggyet vagy őszibarackot turmixolhatjuk, netán joghurttal vagy tejjel keverhetjük. De használhatunk kókusztejet is. Tegyük a turmixgépbe az összes hozzávalót, és addig turmixoljuk, amíg jó krémes nem lesz. Kedvünk szerint hígíthatjuk, vagy hagyhatjuk sűrűbbre is.

Vitaminbomba zöldségből

Vélhetően sokan tudják, a zöldségekből is remek leveket készíthetünk. A zöldségből készült ivólevek nemcsak vitamindúsak, de nagyon jó hatással vannak a szellemi teljesítőképességre is. Elkészítésük egyszerű: a megmosott és megtisztított zöldségeket tegyük gyümölcscentrifugába, és facsarjuk ki a levét. Érdemes a répát és az almát céklával vagy zellerrel társítani. A házi paradicsomlevet is könnyű elkészíteni, ha meghámoztuk a nyers paradicsomot, amit egy kis bazsalikommal megszórunk, és összeturmixoljuk. Hűtve remek frissítő. Elmaradhatatlan a limonádé, ha tehetjük a frissen csavart citromot inkább mézzel édesítsük és a ciromfű levelével díszítsük.

Fotó: Shutterstock

Akár ez is tetszhet A szerző további művei