Itt a tél: menjünk gyógyfürdőbe!

Közismert tény, hogy a vízben könnyebbnek érezzük testünket, könnyebben mozgatjuk végtagjainkat. Különösen jól észlelhető ez a jelenség sérült, kopott, beteg ízületek esetén.

A gyógyfürdő langyos vagy kellemesen meleg vizében ellazulnak a feszes izmok, kitágulnak a vérerek, javul a vérkeringés. Ezek az úgynevezett fizikai hatások. A termál- és gyógyvizek emellett azonban kémiai hatásokkal is rendelkeznek, amely a bennük oldott ásványi anyagoknak köszönhető. Ezek az ásványi sók a bőrön keresztül felszívódva bekerülnek a vérkeringésbe, és így eljutnak a test minden egyes kicsi sejtje közelébe. Erősítik az immunrendszert, pótolják az izmok, ízületek számára nélkülözhetetlen anyagokat, kedvezően befolyásolják a szervezet reakciókészségét, segítik az öngyógyító folyamatokat.

A gyógyvizek fizikai tulajdonságai közül különösen fontos a víz hőmérséklete. A langyos, 21–31 °C hőmérsékletű fürdők az idegrendszerre nyugtató hatásúak. A meleg fürdők hőmérséklete 32–37 °C között van. Az ilyen vízben a bőr erei kitágulnak, a szívműködés, a légzés szaporább lesz. Gyógyfürdőzéskor a meleg hatására kitágulnak a bőr pórusai, így a vízben található ásványi anyagok könnyen bekerülhetnek a vérkeringésbe. Erősítik az immunrendszert, fokozzák a nyirokkeringést, ezáltal gyógyító folyamatokat indítanak be a szervezetben. A meleg víz oldja a fájdalmas izomgörcsöket, csökkenti az ízületi fájdalmakat, gyorsítja a salakanyagok kiválasztódását.

A gyógyfürdőzés etikettje

 • A gyógyfürdők „nedves kolostorok”, ahol illik csendben pihenni, relaxálni.
 • A gyógyvízben általában 20 percnyi tartózkodás ajánlott.
 • Fürdőzés előtt és után fontos a zuhanyozás.
 • A gyógyfürdőzés után minden esetben pihenés javasolt.
 • 12 év alatti gyermekeknek nem ajánlott a meleg gyógyvízben való tartózkodás.
 • A fürdőkúrát általában ugyanabban a napszakban célszerű alkalmazni.
 • Sem éhgyomorra, sem teli gyomorra nem javasolt a fürdőzés.
 • Előzetes orvosi vizsgálat során kell meggyőződni arról, hogy a kezelésnek nincs semmi ellenjavallata.
 • Fürdőreakció! A fürdőkúra 5–6. napján klinikai állapotrosszabbodás, fejfájás, levertségérzés, a fájdalom fokozódása léphet fel. Ez általában 1–2 kezelés kihagyása után magától elmúlik, és a kúra tovább folytatható. A fürdőreakció fellépése nem törvényszerű, de a melegebb vagy nagyobb ásványianyag-tartalmú vizekben gyakrabban fordul elő.
 • A következő szív- és érrendszeri betegségek megléte kizáró okként szerepel: szabálytalan, szapora szívműködés, gyakori szívkoszorúér-megbetegedés, szívinfarktus után 3 hónapig, elégtelen szívműködés, magas vérnyomás és előrehaladott érelmeszesedés esetén kerüljük a meleg fürdők alkalmazását!
 • Egyes betegségek heveny stádiuma, akut gyulladások megléte szintén kizárja a fürdőkezelés alkalmazását: mozgásszervi betegségek heveny stádiuma. Reumás beteg sem fürödhet, ha gyulladásos tünetek állnak fenn, ha ízülete duzzadt. Szervi megbetegedések heveny stádiuma, (pl. mandulagyulladás, gyomor- vagy bélhurut), nátha, influenza, sclerosis multiplex heveny stádiuma.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei