Isten éltessen, Növényi Norbert!

Hétfőn ünnepli hatvanadik születésnapját Növényi Norbert olimpiai bajnok birkózó, akinek nemcsak a moszkvai ötkarikás aranyérme, hanem a győzelem utáni ünneplése is megmaradt a szurkolók emlékezetében.

„Élménybeszámolókon még ma is kivetítik a moszkvai örömöm pillanatait, a bírói puszit, és néha én is meghatódom a több évtizede történtek láttán” – mondta a szinte védjegyévé vált ünneplésről a kötöttfogásúak 90 kg-os kategóriájában győztes Növényi.

Sport és színészkedés

A birkózóként világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes sportember később más küzdősportokban, kick-boxban és MMA-ban is jeleskedett, előbbiben vb- és Eb-címet is szerzett, majd filmszínészként is sikeres lett. Ma Orosházán él családjával, és a Növényi Norbert Tehetséggondozó Alapítvány kuratóriumi elnökeként járja az iskolákat. Különböző rendezvényekre hívják, ahol az egészséges életmódról, a mozgás fontosságáról és a helyes táplálkozásról beszél.

Orosházán is építené a jövőt

„Leghőbb vágyam, hogy Orosházán is kialakítsak egy küzdősportcentrumot, amilyen Dunakeszin és Sopronban már működik, most ezen dolgozom. Amikor tehetem, ma is felkeresem ezeket a centrumokat, és versenyekre is járok” – mondta, majd arról beszélt, hogy 12 éves kora előtt senkit sem engedne versenyezni.

„Nem vagyok híve a korai versenyeztetésnek, mert az ezzel járó stressz nem tesz jót a gyerekeknek. Hitvallásom, hogy az ember a fontos, olyan élményeik legyenek a gyerekeknek, hogy ezeket átadva majd az ő gyerekeik is megszeressék a sportot. Ugyanakkor tudom, hogy a szakosztályok akkor kapnak pénzt, ha van versenyeredményük” – tette hozzá.

Becsülni az ellenfelet

Növényi Norbert ma már csak klubszinten foglalkozik a birkózással, a szövetség munkájában nem vesz részt.
„Ma már a saját gyerekeimért és a tanítványokért izgulok, jobban, mint annak idején magamért. Óriási felelősség egy gyerek nevelése, személyiségének kibontása, hogy mit hozunk ki belőle. A tudományt napra készen követve kell őket nevelni. Azt tanítom, hogy becsüljék az ellenfelet, tartsák be a szabályokat, és igyekszem nekik átadni a bennem lévő maximalizmust és alázatot” – mondta.

Növényi Norbert utolsó versenye 2014-ben volt, amikor harmadik lett az MMA-világbajnokságon. Ma is mindennap edz, a gyerekekkel is, de bevallja, már nem a régi intenzitással.

Az eltelt hatvan évről így vélekedett: „A percek néha hosszúnak tűnnek, az évtizedek pedig pillanatoknak. Amit célként magam elé tűztem, mindent megcsináltam. Ugyanakkor mai fejjel visszatekintve a múltra: önzőbb lennék!”

MTI Fotó: Kovács Tamás

Akár ez is tetszhet A szerző további művei