Iskolakezdéskor beindul a lakáspiac is

Nagyjából tizedével nő az ingatlanpiaci forgalom az iskolakezdés idején – derül ki az egyik legnagyobb piaci ingatlanközvetítő statisztikáiból. Ősszel hagyományosan megnő az érdeklődés a lakások iránt, az élénkülés fokozottan érinti a felsőoktatási intézmények közelében fekvő ingatlanokat. Az egekbe szökő albérletárak új stratégia követésére kényszeríthetik a fiatalok családját, többen dönthetnek a vásárlás mellett. A piacban kisbefektetők is fantáziát látnak.

Az iskolakezdés kimutatható hatást gyakorol az ingatlanpiacra. Erről tanúskodik a többi között, hogy ilyenkor megszaporodnak azok a hirdetések, amiben a felsőoktatási intézmények közelségére hívják fel a figyelmet az eladók – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. A rutinos eladók – teszi hozzá – az egyetemi szemeszterek közeledtével hirdetik meg bérbeadásra vagy értékesítésre szánt ingatlanjukat, hiszen a kora őszi hónapokban az egyetemisták új hulláma jelenik meg a piacon.

Sok egyetemista határoz úgy, hogy összeállva lakást bérel

Az ingatlanpiaci szakértő szerint az érdeklődők jól csoportosíthatók. Az egyetemisták egy részének a kollégiumi élet nem megfelelő, esetleg páran összeállva döntenek saját ingatlan bérlése mellett. Másoknál az önálló életkezdet miatt merül fel a lakásvásárlás. Előbbiek nagyobb albérletben, utóbbiak kisebb lakás megvételében gondolkodnak – mondja Valkó Dávid.

Mivel a főváros népszerű diáknegyedeiben körülbelül másfélszeresére emelkedtek a bérleti díjak a korábbi évekhez viszonyítva, okkal merül fel sok szülőben, hogy inkább egy lakás megvásárlása mellett döntenek. Ráadásul az ingatlan társbérletként üzemeltetve ki tudja termelni a hiteltörlesztés, a vételár egy részét. A fővárosban az egyetemi városrészek (VIII., IX., XI., XII.) jó közlekedéssel rendelkeznek, de egy külsőbb kerületben található, alacsonyabb négyzetméterárral rendelkező lakás is ésszerű kompromisszumot jelenthet, ha tömegközlekedéssel 20 perc alatt elérhető az iskola.

Van egy további csoport is a piacon: az árak növekedése sok kisbefektető figyelmét is felkeltette, ők kiadási céllal vásárolnak ingatlant. Nekik azonban a szokásos költségek mellett, mint a vételár 4 százalékára rúgó illeték, és az ügyvédi költség (körülbelül a vételár 1%-a), egy extra tétellel is kalkulálniuk kell. A bérbeadásból származó nyereséget, hozamot csökkenti ugyanis a bevétel után fizetendő adóteher. Ebben éppen jövőre változnak a jogszabályok: kivezetik az ehofizetést, a megtérítendő személyi jövedelemadó mértéke pedig 15% lesz.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei