Írók adják egymásnak a karosszéket a Nyugdíjas Expón

A számos érdekes és színvonalas program mellett négy szerző várja a Nyugdíjas Expóra látogatókat. Terítékre kerül egy izgalmas regény, egy visszaemlékezés, egy hasznos kézikönyv, és a tarotkártyák rejtelmes világába kalauzolják el mindazokat, akik a könyvek iránt érdeklődnek.

Szesztay András: Az ügy

Izgalmas dokumentumregény

Szesztay András író Az ügy címmel nemrégiben megjelent izgalmas dokumentumregényének részleteibe vezeti be az érdeklődőket. 1963-at írunk. Egy húszéves katonát letartóztatnak, fogalma sincs, miért. Fél évig magánzárkában tartják, majd négy évre elítélik. A vád: részvétel a Mészáros-féle összeesküvésben. A bűne: ismert egy Mészáros nevű fiút. Felajánlják, hogy azonnal szabadul, ha valakit megvádol. Nem teszi.
Milyen volt az élet a Kádár-rendszer politikai foglyaként? Hogyan segítettek magukon a rabok, és miféle emberek társaságában töltötte a fiú a börtönéveket? Hogyan lehetséges, hogy bár megrendült egészséggel, de megerősödött, ép lélekkel szabadult?
Ezt a történetet nem a képzelet, hanem az élet írta. Szesztay András egykori politikai fogoly most kitálal, egyben emléket állít azoknak, akiknek nézeteik vagy hitük miatt kellett rács mögé, esetenként a halálba menniük. Kötete nem szokványos visszaemlékezés, hanem sodró lendületű, megrázó regény, ahogyan ajánlója, Köllő Miklós fogalmaz: a kiszolgáltatottsággal, a reményvesztettséggel a hit, az életigenlés feszül szembe, hosszan tartó katarzis lengi át a művet.
Ajánljuk azoknak, akiket érdekel a történelem „alulnézetben” is, és mindazoknak, akik szeretnének úrrá lenni életük nehézségein.

Illés Sarolta: A királyné palástja

Izgalmakat is tartogat A királyné palástjának szerzője

Hasonlóan izgalmas és fordulatokkal teli Illés Sarolta: A királyné palástja című regénye. Részlet:

„Leültem anyám ágyára, és szépen sorban végignéztem a doboz tartalmát, az 1980-ban kelt, anyámnak szóló, Alexander Godwin és még négy férfi által aláírt csaknem tízoldalas levelet, a fényképeket tartalmazó borítékot és azt a kis vászonzsákot, amely a királyné palástját és a nagyon régi iratokat őrizte. Az iratokat kivettem, majd a dobozba tettem, gondoltam, az olvasgatásra bőven lesz még időm. Érdekes remegés futott végig rajtam, ahogy óvatosan kihúztam és lassan széthajtottam az aranybarna selymet. A kezemben tartottam a nyolcágú csillagos, oroszlános kendőt, amely éveken keresztül felborította az életemet.”

Anna királyné palástja a magyar koronázási ereklyék elfeledett darabja. A pálos rend titkos krónikája szerint a magyar nép bőségét, gazdagságát segíti és szolgálja, de csak hazai földön. Amikor kilopják az országból, ráadásul elrabolják az újságírót, aki könyvet írt, majd filmet forgatott róla, többen is nyomozni kezdenek. Akcióba lendülnek a titkosszolgálatok és az elrabolt Sára férje, a hollywoodi színész is. A Dan Brown-regények fordulatokban gazdag sztorijaira emlékeztető, spiritualitással átszőtt történet számos meglepetést tartogat.

Dr. Kamarás Péter: Ügyvédnél vagyok!

Vitában áll a szomszéddal, esetleg válik? Egy kézikönyv segíthet

 Hasonlóan izgalmas segítséget kaphatnak mindazok, akik szombaton kora délután dr. Kamarás Péter: Ügyvédnél vagyok! című kézikönyvére és sztorigyűjteményére kíváncsiak.

Ügyvédnél vagyok! – szól a telefonba a hívott fél, hangjában csipetnyi felvágással: lám, neki erre is telik. Pedig ma már nem csak az fordul ügyvédhez, akinek vagyona, üzleti vállalkozása van. Egyre gyakrabban kerülünk olyan helyzetbe, amikor szükségünk van a jogban jártas, jól tájékozott és lehetőleg csavaros eszű szakember segítségére: válás, hivatalokkal való viaskodás, a szomszéddal elmérgesedő vita, vagy éppen a munkáltató tisztességtelen eljárása okán, esetleg büntetőügybe keveredve, ha nem gyanúsítottként, akkor tanúként vagy áldozatként.

A szerző korábban ügyész, majd újságíró volt, több mint két évtizede pedig ügyvédként dolgozik, több napilapnál volt az olvasók jogi tanácsadója. Gyakran kérdezik őt a médiában közérdeklődésre számot tartó ügyeiről, de szakértőként másról is. Könyvében megbízói és a hozzá tanácsért fordulók történetein keresztül mutatja be, véleménye szerint hogyan érdemes ügyvédet választani, miként boldoguljunk a jogi útvesztőkben, s hogyan vigyük sikerre ügyünket.
Dr. Kamarás Péter könyve stílusában és műfajában egyedi. Miközben szórakoztatja olvasóját, jelzőoszlopokat tűz ki számára, hogy könnyebben eligazodjon az egyre bonyolultabbá váló jogi világban.

Joó Mária: Újjászületés virág tarottal

A tarot az évezredek tudását hordozza

A komoly dolgok után egy csodálatos könyvet mutat be Joó Mária, ez az Újjászületés virág tarottal – egyedi festésű jóskártyákkal.
A tarot ősi szimbólumrendszer, amely évezredek tudását hordozza, eredete az idők homályába vész. Nem egyszerűen jóskártya, hanem az önmegismerés, a tudatalattival való kommunikáció eszköze. A szerző új, modern köntösbe öltöztette ezt az ősi tudást, és a virágok nyelvén tolmácsolja. Egyedi képein keresztül közel hozza a természet szimbólumnyelvét is, a magyarázatokat pedig történetekkel és versekkel fűszerezi, teszi érthetőbbé.
A virág tarotkártyák segítségével az olvasó jobban megismerheti önmagát, megértheti élete eseményeit, fordulatait. A képek érdekesen és lenyűgözően jelenítenek meg olyan elvont fogalmakat, mint például az igazság vagy a kiegyensúlyozottság. A kártyák szépséget és szeretetenergiát közvetítenek, gondolatokat és érzéseket ébresztenek, hatásukra másként látjuk az életünket és a körülöttünk lévő világot – újjászületünk. Az egyes kártyalapokat kiemelve 25 lapos csomagot kap az olvasó. Ennek segítségével az ajánlott módokon és magyarázatok alapján bepillanthat saját lelkébe, sorsába.

Mindezek mellett más egyéb újdonságokkal is készül a Zimber Kiadó a Nyugdíjas Expo két napja során.

Kultúrával kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: kultúrkaland

Akár ez is tetszhet A szerző további művei