Irány a kert, kezdődhetnek a kerti munkák

Küszöbön a tavasz. Érdemes az esőmentes napokon ismét megkezdeni a kerti munkákat. A kiszáradt bokrokat, elhalt fákat ilyenkor jó kiszedni. A száradt évelőket, díszfüveket is érdemes már ilyenkor visszavágni, főleg ha sok van. Kezdhetjük a gyümölcsfák metszését és a lemosó permetezést, hiszen a rügyek nem várnak. Tervezhetjük már a fűszerkertet is.

 Érdemes máris körbenézni a vetőmagfronton. A kertészeti szaküzletek mellett ma már a szupermarketek is nagy kínálattal indulnak. Mindenképpen a magyar fajtákat válasszuk, akár borsót, akár répát szeretnénk vetni. Ezeket a magokat ugyanis a Kárpát-medence viszonyaira fejlesztették ki – mondta Nagy Zsolt kertész a seniorplus.hu-nak. Érdemes előre felosztani a kertet a kívánt mennyiség megtermesztéséhez. Hiszen ha jól gazdálkodunk, nemcsak folyamatosan lesz idényzöldségünk, de még a fagyasztóba vagy üvegekbe is eltehetünk télre. Ha a talaj felengedett, készítsük elő a zöldborsó, a dughagyma, a fokhagyma, a spenót, a sárgarépa és a mák helyét. Ám ha az időjárás még keményre fordul, akkor sincs baj, takarjuk az ágyásokat úgynevezett fátyolfóliával. A sárgarépa és a hagyma vetésénél gondoljunk arra, hogy ezt a két növényt vegyesen érdemes termelni, hisz az a hagymalégy, sárgarépalégy elleni megelőző védekezést szolgálja. A magokat vetés előtt 24 órára erősen nedves homokkal keverjük el és szobahőmérsékleten hagyjuk, hogy megszívják magukat, majd a nedves homok segítségével vékony, igazából nem túl mély barázdákba vessük.

A palánták ültetése

Elvethetjük hasonlóan előmelegített ágyásba a hónapos retket is. Ezt is érdemes lehet beáztatni egy éjszakára, de nem szükséges. A retket úgy ültessük, hogy utólag már ne kelljen egyelni. Ha drazsírozott retket vetünk, azt extra mértékben öntözzük be. Ha ősszel nem volt felásva a bevetni szánt terület, akkor erről is most kell gondoskodni – fogalmazott Nagy Zsolt. Sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha a mag vetéséhez használt földet jól előkészítjük. Mindenképpen juttassunk a talajba megfelelő mennyiségű istállótrágyát, komposztot vagy ezek szárított változatát, melyeket a nagyobb kertészetekben zsákos kiszerelésben is meg tudunk vásárolni.

A vadrózsát már metszhetjük

Melegebb, napos időben vizsgáljuk meg az ősszel telepített évelőket, és az úgymond felfagyott növényeket nyomjuk vissza a talajba, hogy ki ne száradjanak. Ha a talaj fagymentes, ültethetjük a fás szárú növényeket és rózsákat. Nagyobb fákat, cserjéket is áttelepíthetünk megfelelő méretű földlabdával. A vadrózsákat és azokat a cserjéket, melyeknek nincs szüksége téli védelemre, fagymentes időben máris metszhetjük. A vadrózsánál ez gyakorlatilag csak ritkítás kell, hogy legyen. Enyhe napokon kezdjük el a bogyósok (ribizli, egres), a körte és az almafák metszését is. Figyelem: a korona ritkításával kezdjük a metszést, majd jöhet a sérült gallyak eltávolítása. Mindehhez jól vágó metszőollót és ágvágót, valamint egy védőkesztyűt érdemes beszerezni.

Csíráztassunk zsázsát a tavaszi fáradtság ellen!

A zsázsa, amit akár az ablakban is nevelhetünk, kiváló a tavaszi fáradtság ellen. A kissé csípős ízű növény vitaminokat, ásványi anyagokat, olajakat tartalmaz, ami megkönnyíti az anyagcserét, és így tisztítja a szervezetet. Akár itatóspapíron is hajtathatjuk, 5–7 nap alatt megnő. Fogyaszthatjuk kenyéren, használhatjuk salátákba, levesekbe, mártásokba. A veteményesbe sorjelző növényként is megfelel gyors kelése miatt. Azokat a nárcisz-, jácint-, tulipán- stb. hagymákat, melyeket az ősszel nem ültettünk el, fagymentes időben most még megtehetjük. A kertészeti árudák tavaszi hagymás kínálatában is lehet néha találkozni akciós áron ősszel ültetendő hagymákkal. Ha a hagymák épek és szemmel láthatóan nincs nyoma rothadásnak, penészfoltnak, sérülésnek, kedvező áruk miatt is érdemes megvenni. De azért a lehetőségekhez képest ellenőrizzük át őket, mielőtt a kosarunkba tesszük.

Könnyen nevelhető növény

Árvácskákkal díszíthetjük a teraszt is

Ha már elmúltak a fagyok, akkor hidegtűrő palántákkal is szépíthetjük kiskertünket. Az árvácska azon kevés virágaink egyike, amely tavasszal és ősszel is ontja mosolygós virágait. A apró, ezer színben pompázó kétnyári növény a tavaszi és őszi kertek, virágágyások és teraszok kedves színfoltja. Az ibolyanemzetség tagja, tehát az évelő ibolya közvetlen rokona. Az általánosan ismert kerti árvácskán túl létezik apró virágú változata is, a sarkantyús árvácska, amelynek virága alig nagyobb az ibolyáénál. Míg az ibolya csak lila, fehér és sárga színben érhető el, az árvácskát a nemesítéseknek köszönhető szinte minden színben megtaláljuk. Könnyen nevelhető növény, szereti a napfényt, elviseli a szelet, nem túl vízigényes, de ha rendszeresen öntözzük, nyár elejéig ontja a bimbókat, a nagy melegben viszont már elsárgul.

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei