Ingyenes vezetéstechnikai tréning indul szenior úrvezetőknek is

Tavaly 800, idén már több mint 1400 járművezető számára teszi lehetővé a „Jól vezess” program a kezdő autósok és a motorosok ingyenes vezetéstechnikai képzését.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a biztonságtudatosabb közúti közlekedési magatartás térnyerésének elősegítése érdekében hirdette meg vezetéstechnikai tréningprogram-sorozatát. A közlekedési balesetek mintegy kétharmadát vezetői hiba, a vezetési képességek hiányosságai okozzák, leggyakrabban a sebesség helytelen megválasztása. A térítésmentes képzéseken a vész- és konfliktushelyzetek felismerésére, elhárítására készítik fel a járművezetőket.

Az egyik tanfolyamon résztvevő autót vezet a Hungaroring közlekedésbiztonsági tanpályáján Fotó: MTI/Földi Imre

A 60 év feletti szenior vezetőket is várják

A Jól vezess program alapvető célja, hogy felhívja a figyelmet a vezetéstechnikai tudás fejlesztésének és szinten tartásának fontosságára. A 2016-ban útjára indított kezdeményezés létező igényen alapul, már a tavalyi forduló is rendkívül népszerű volt. A friss jogosítvánnyal rendelkező sofőröké az egyik legveszélyeztetettebb csoport, mert a gyakorlat, tapasztalat hiánya sokszor túlzott kockázatvállalási hajlandósággal társul, ami súlyos balesetekhez vezethet. A legnagyobb számú, összesen 400 tréninglehetőség ezért a kezdő kategóriában nyílik majd meg. Ide életkori megkötés nélkül olyan autósok jelentkezhetnek, akik vezetői engedélyüket 12 hónapnál nem régebben szerezték meg. A másik két személygépkocsis kategóriába a 60 év alatti felnőtt és a 60 év feletti szenior vezetőket várják.

tanpálya, motor, vezetés
A motorosok is nagyobb számban sajátíthatják el a vészhelyzetek elhárítására szolgáló technikákat Fotó: Shutterstock

A legkevésbé a motorosok baleseti kockázata csökken

Uniós adatok szerint a közlekedés más résztvevőivel összevetve a motorkerékpárosok baleseti kockázata csökkent a legkevésbé. A programban ezért motorosok is nagyobb számban sajátíthatják el a vészhelyzetek elhárítására szolgáló helyes technikákat. A harmadik kiemelt célcsoport a hivatásos járművezetőké, ők öt kategóriában – autóbusz, tehergépkocsi 7,5 tonna alatt és felett, tehergépkocsi-szerelvény és veszélyesáru-szállítás – érhetik el a vezetéstechnikai képzéseket.

Hol lehet jelentkezni?
A Jól vezess program szakmai koordinátora a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. A regisztráció elkezdődött, az első időpontok már beteltek, a képzéseket lebonyolító szervezetek, a DrivingCamp Hungary, a Groupama Tanpálya és a Speedworld Hungary honlapjain azonban még több időpont szabad.
Jelen és jövővel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: Jelen és jövő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei