Íme a gyors és maradandó fogyás titka

 

 

Egyre többet hallunk fejfájós, fáradékony, közérzetére panaszkodó emberről. A háttérben legtöbbször a helytelen életmód, táplálkozás, az elfelejtett, eltolódott étkezések és a nem megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás húzódik meg – hívta fel rá a figyelmet B. Földi Katalin dietetikus.

A családok leszoktak a kényelmes és nyugodt étkezésekről. Az általános reggeli kapkodásban, rohanásban nem marad idő arra, hogy egy szelet kenyeret sovány felvágottal, paradicsommal és salátával elfogyasszanak, vagy egy pohár teát folyadékként. Az éhgyomorra fogyasztott kávé hatásairól pedig hosszan lehetne értekezni. A dietetikus szerint az étkezéseink közül kiemelkedő szerepe van a tápanyagokban gazdag – szénhidrátokból, fehérjékből, zsiradékokból, vitaminokból és ásványi anyagokból álló – reggelinek, és ez adja indulási energiánkat. S ha az elfelejtett reggeli mellett még a folyadékot sem pótoljuk, nincs mit csodálkozni azon, hogy már délelőtt rossz közérzettel, fáradékonyan indítjuk a napot. Érdemes ezért új étrendet bevezetni otthon.

Étkezéseink közül kiemelkedő szerepe van a tápanyagokban gazdag – szénhidrátokból, fehérjékből, zsiradékokból, vitaminokból és ásványi anyagokból álló – reggelinek

Fontos a napi ötszöri étkezés

Ha tehát reggelenként van idő a nyugodt reggelire, feltöltődve indulhat a nap. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a munkahelyen elfogyasztott reggeli már a tízórai kellene, hogy legyen – hívta fel rá a figyelmet B. Földi Katalin. Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is, hiszen még szeptemberben is húsz fok fölötti hőmérsékletet jeleznek a meteorológusok.

Sajnos a legtöbb elhízott embernél a csapvíz vagy a buborékmentes ásványvíz nem is szerepel az innivalók listáján. Ha nehezen megy az ivás, akár egy karika citrommal vagy naranccsal is ízesíthetjük, de inni kell. Ne feledjük: a napi ötszöri étkezés nagyon fontos, méghozzá kis mennyiségben. Tízóraira, uzsonnára lehet választani friss gyümölcsöket, ha energiára vágyunk, és nem plusz kilókra, a nasik ugyanis könnyen rajtunk ragadhatnak.
Az ebéd kérdését se hanyagoljuk el. Érdemes végignéznünk a heti menüsort, hogy pontosan tudjuk, milyen lehetőségeink vannak, mivel éhesen rosszabb döntéseket hozunk. Ha azt látjuk, hogy egy-egy tartalmas, tápláló leves helyett egy héten többször eszünk számunkra nem megfelelő, kalóriában, szénhidrátban vagy zsírban dús ételt, próbáljuk meg otthon pótolni a hiányosságokat, leveseket, salátákat, főzelékeket, rakott, töltött ételeket készíteni vacsorára.

Próbáljuk meg otthon pótolni a hiányosságokat

Így gyorsítsuk az anyagcserét!

Az egészséges fogyókúra nem az éhezés, hanem a hatékony zsírégetés. Az éhezés során lelassul az anyagcsere, ami ahhoz vezet, hogy a szervezet elraktározza zsír formájában a felvett táplálékot. Az egyik leghatékonyabb anyagcsere-gyorsító szer a zöld tea. Napi 2–3 csésze elfogyasztása felgyorsítja az anyagcserét. Ugyancsak fontos a napi fél óra mozgás, amit reggel vagy este végezzünk. Ez lehet talajgyakorlat, futás, kerékpározás sőt még a séta is segíthet, csak rendszeres legyen.

Régen a kövérség jólétet, ma komoly betegséget jelent

Fejlődésének kezdetén az emberiség a természetnek nagymértékben kiszolgáltatottan, az éhínséggel küszködött. Fennmaradását az biztosította, hogy azok maradtak életben, akik az éhezéshez legjobban tudtak alkalmazkodni, a felvett táplálékot, kalóriát legjobban tudták hasznosítani. Régen tehát a kövérség jólétet, hatalmat, termékenységet sugárzott. A XX. században fordult meg a kövérség-soványság értékelése. A személygépkocsi, a tömegközlekedési eszközök, a mindennapi munkavégzés során használt gépek elterjedése a fizikai aktivitás, egyúttal az energialeadás csökkenését hozta létre. Másrészt jelentős mértékben fokozódott a szénhidrátban és zsiradékban gazdag ételek fogyasztása, amely az energiabevitel hirtelen, rövid idő alatti drasztikus emelését eredményezte  – magyarázta a jelenséget B. Földi Katalin dietetikus. Ehhez az energiabőséghez nem tudott alkalmazkodni az emberiség. Ennek eredménye az, hogy a fejlett nyugati világban napjainkban népbetegséggé vált az elhízás.

Betegségekkel kapcsolatos cikkeinket ezen linken találja: betegség

Akár ez is tetszhet A szerző további művei