Íme Az év strandétele

Az év strandétele díjat idén a füstölt pontyból készült Pulled ponty (Húzott ponty) fantázianevű bagelszendvics nyerte. 

A díjzott strandétel igazán különleges és minden alkotóelemében kiváló balatoni alapanyagokra épül: bagelbe, pontosabban vajas körkiflibe töltött pontyhasaalja ordával, bébispenóttal és fokhagymakompóttal. Bezerics Dániel specialitása a keszthelyi és a balatonboglári Palettában, valamint az idén indult Pavilon fonyódi strandbüfében kapható.

Az alkotó rendkívül sokat foglalkozik a balatoni régió értékeinek, legjobb alapanyagainak megismertetésével. Így nem lehet véletlen, hogy tavaly is az ő étele nyert, amire nagyon büszke, de mint mondta, jövőre már nem kíván indulni a versenyen, inkább a zsűrizésben segítene.

A verseny előválogatását idén is a We Love Balaton portál végezte, a végső döntést pedig három gasztroújságíróból (Magyar Konyha, Index, We Love Balaton) álló szakmai zsűri hozta meg.

Az év felfedezettje egy fenyvesi strandbisztró   Fotó: We Love Balaton

Kiosztottak egy Az év felfedezettje különdíjat is, amit egy fenyvesi strandbisztró, A Konyhám kapott. Ők tortizza névre keresztelt tortillapizzával neveztek. Pár hete megnyílt és nagyon szerethető helyről van szó, amely rövid idő alatt a Balaton egyik legjobb strandbüféjévé vált. A pizza és a burger műfajában egyszerre tudnak újat mutatni, de vegetáriánus ételkínálatuk is kiváló.

A versenyt szervező Balatoni Kör szóvivője, Kardos Gábor beszámolt arról, hogy sorra nyílnak az újabb strandbisztrók a Balatonnál, és a tapasztalatok szerint a korábbiak is újítanak, fejlődnek. Ezért az idei verseny szorosabb volt, szerinte gyakorlatilag mindegyik döntős megérdemelte volna az országos elismerést.

Jól szerepelt a keszthelyi városi strandon tavaly nyílt Vitorlás büfé túrógombócos eperlevese és a korábban díjazott badacsonyi Kishableány Mekk málna nevű gluténmentes ciroklisztes bagettben tálalt grillezett kecskesajtos szendvicse is. A Balaton körül több helyen egyértelmű gasztrotrendként jelentek meg a minőségi kreatív szendvicsek. A Neked főztem nevű strandbüfé is sajtos-kovászolt babos malacpofaszendviccsel indult. A fövenyesi Kalóz – két éve a legelső ilyen verseny nyertese – idén egy lencsesalátával és hagymalekvárral tálalt különleges fűszerezésű kenesei pörckolbásszal indult. Ez a mű a hazai strandbüfékben fontos kategóriában tudott újat mutatni és a legmagasabb minőséget képviselni, de a nagyon erős mezőny ellenére a zsűri csak egy ételnek ítélhette oda a fődíjat – fogalmazott Kardos Gábor.

Érdemes megkóstolni a lencsesalátával és hagymalekvárral tálalt különleges fűszerezésű kenesei pörckolbászt   Fotó: We love Balaton

Az üdülőrégió ismert borászaiból és vendéglátósaiból álló Balatoni Kör célja Az év strandétele díjjal a vendéglátós szakemberek tudásának jobb elismerése mellett a tájidegen elemek helyett a balatoni alapanyagok népszerűsítése a büfékben. Ez nem csak egészségesebb és gasztronómiailag magasabb minőséget jelent, de gazdaságilag is sokkal kedvezőbb a régiónak, ha a helyi termelőket részesítik előnyben. Ezt szolgálja a kör két éve meghirdetett Beach Food programja is. A cél, hogy frissen, helyi alapanyagokból készített kreatív ételek jelenjenek meg minél több helyen a jellemzően import mirelit tömegáruval, például a hekkel szemben – mondta a szóvivő.  Szerinte hosszú idő után először sikerült megfordítaniuk a trendet, mert a balatoni Beach Food hatása már Budapesten is érezhető, mivel Bíró Lajos idén nyitotta meg hasonló szellemben Laza Pala strandbisztróját a Palatinus strandon. Tehát ez esetben nem egy új fővárosi gasztrotrendet vettek át a Balatonnál, hanem fordítva. Ez is mutatja a balatoni Beach Food sikerét.

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: szabadidő

Call Now Button