Ikarus: ez az eddig ismert legtávolabbi csillag

Felfedezte az eddig ismert legtávolabbi, a Földtől kilencmilliárd fényévre található csillagot egy nemzetközi kutatócsoport, amely a Nature Astronomy című tudományos szakfolyóirat legújabb számában ismertette kutatási eredményeit.

A csillagot, amelynek a kutatók az Ikarus becenevet adták, csak az úgynevezett gravitációslencse-hatásnak köszönhetően sikerült észlelni, ugyanis a fénye normális körülmények között túl gyenge lenne ahhoz, hogy elérjen a földi megfigyelőállomásokig – közölte a kutatásban részt vevő Genfi Egyetem.
Gravitációslencse-hatás olyankor keletkezik, ha egy nagy tömegű objektum, például egy galaxis halad el a csillag és a megfigyelő között. A galaxis tömege felerősíti a csillag fényét, így az jobban észlelhetővé válik a földi megfigyelő számára.
Az amerikai Minnesotai Egyetem, a svájci Genfi Egyetem és az ugyancsak svájci Lausanne-i Egyetem kutatóit egy, a Földtől 5 milliárd fényévre lévő galaxishalmaz segítette hozzá, hogy a nagy felbontású Hubble-űrteleszkóppal „meglássák” a csillagot.
„Első ízben figyeltünk meg olyan csillagot, amely tőlünk kilencmilliárd fényévre található. Az Ikarus legalább 100-szor olyan messze van, mint az eddig tanulmányozott legtávolabbi csillag, nem számítva a szupernóva-robbanásokat” – idézi a Genfi Egyetem közleménye Jean-Paul Kneib professzort, a Lausanne-i Egyetem csillagászát.

Fénye több ezerszer erősebb a Napénál

Az Ikarus, hivatalos nevén MACS J1149 2223 Lensed Star 1 esetében a galaxisok a várt 600-szoros helyett 2000-szeresen erősítették fel a csillag fényét, ezért a tudósok úgy gondolják, hogy a gravitációslencse-hatást nem egyedül a galaxisok okozták, hanem például egy másik csillag is.
A tudósoknak nagy szerencse, ha megfigyelhetnek egy ilyen ritka jelenséget. „Rendkívül sok információt gyűjthettünk a csillagról és környezetéről. Az Ikarusról megállapíthattuk például, hogy egy kék óriáscsillag, amelynek fénye több ezerszer erősebb a Napénál” – mondta Antonio Cava, a Genfi Egyetem csillagásza.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei