Ijesztő jövő, vagy jól megérdemelt pihenés

Kisvállalkozók, figyelem! Aki előre gondolkodik, számoljon ezzel.

Gyula kisvállalkozó. Cége stabil jövedelmet biztosít neki, ám közel a nyugdíjhoz szembe kell vele néznie, hogy gyerekei közül egyik sem akarja átvenni az üzletét. Erre korábban nem számított, a vállalkozás volt az ő nyugdíj-megtakarítási terve. Nézzük, mit tehet még azért, hogy nyugodt évek várják!

Gyula, amikor elindította, majd évtizedeken keresztül életben tartotta kisvállalkozását, abban bízott, hogy a gyerekek átveszik tőle, és ahogy eddig ő támogatta tanulmányaikat, a jövőben a gyerekek támogatják őt a vállalakozás hasznából, míg ő visszavonul. Nos, kiderült, a gyermekei másként gondolták, így a terveiből nem lesz semmi. A megérdemelt pihenés helyett tehát kénytelen tovább dolgozni. Ugyanis egyrészt nincs, akinek átadja vállalkozását, de eladni sem igen tudja, másrészt a nyugdíjából biztosan nem tud majd megélni.

Gyula helyzete, dilemmája nagyon ismerős lehet sok kisvállalkozó számára. Ha szerencsések, eladják az üzletet, vagy átadják egy családtagnak, ha nem, addig késleltetik a nyugdíjat, amíg tudják, amíg az egészségük kitart. Mivel a cég működtetése során a bevételeket többnyire vissza kellett forgatniuk az üzletbe, hogy növekedhessék, ezért ritkán vettek fel nagy fizetést, minimálbérért dolgoztak. A vagyonuk és bevételeik nagy része csapdába esett az üzletben.

Márpedig aki ma magyarországi minimálbéres, az érdemi megtakarítás nélkül legfeljebb 32–45 ezer forint körüli nyugdíjra számíthat.

De mit lehet tenni ilyen helyzetben?

  1. Tervezni

Hogy s mint lesz a nyugdíjas években? Mikor vonulhatunk vissza, miből és hol fogunk akkor élni? Kell-e támogatnunk gyerekeinket, unokáinkat vagy ellenkezőleg: mi szorulunk-e majd az ő segítségükre. A válasz a többség számára ijesztő jövőt vetít előre: előtakarékosság nélkül a legtöbben komoly életszínvonal-csökkenésre számíthatunk. Érdemes minél előbb tervezni. Egy nyugdíjazási terv segít tisztán látni a mozgásteret, illetve elindulni a megoldás felé.

  1. Takarékoskodni

Önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással például kisebb összegekkel is jelentős vagyont lehet felhalmozni. Pályakezdőként akár napi pár száz forinttal jelentős, akár milliós vagyon halmozható fel, de később kezdve is szép eredménnyel takarékoskodhatunk a pénztárakkal. Az adó-visszatérítés, a hozamok és a kamatos kamat hatására tehát nagyon stabil nyugdíj-kiegészítést lehet összegyűjteni még a kezdeti összeg növelése nélkül is, aki pedig él a pénztárak rugalmasságával és élethelyzetéhez igazítja a félretett összegeket, az még többet gyűjthet jövőjére.

Mindazok, akiknek van saját otthona is, gyakran erre az egy értékes vagyonra alapozzák idősebb éveik anyagi biztonságát. Viszont mivel az otthon sokkal több, mint egy pénzügyileg értékesíthető dolog, sok lakástulajdonos a gyakorlatban, ha van más választása, nem szívesen hagyja el idősebb éveiben sem. Pedig a nyugdíjas évek kiadásai, az egészségügyi vagy akár gondozási költségek megfizetése akár erre is kényszeríthet, ha nincs máshoz nyúlni.

Ezért aki egészségpénztári és nyugdíjpénztári tagsággal is rendelkezik, az biztosíthatja igazán a jövőjét. Mégpedig azzal, hogy egészségesen mehet nyugdíjba, egészségesen élheti végig idős éveit, amit az egészségpénztárak által finanszírozott szolgáltatásokkal lehet elérni.

 

  1. Teljes körű megoldást választani

A pénztári megoldások teljes körű megoldást biztosítanak az emberek számára az öngondoskodásban. A pénztári tagság mind az egészségpénztárak, mind az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében alacsony havi költség mellett fenntartható és a megtakarítás rugalmasan egyéni élethelyzethez igazítható. Az önkéntes pénztárak negyedévről negyedévre elért jó teljesítménye, attraktív, magas hozamai eleve vonzóvá teszi őket. A megtakarításhoz járó 20%, akár 150 ezer forintos adókedvezmény miatt az egyik legversenyképesebb nyugdíjcélú megtakarításról van szó. A befektetéseket profik kezelik, így a kasszák jelentős pénzügyi szakértelmet nem kívánva több különböző pénzügyi konstrukciót nyújtanak a tagság számára. A választható portfóliós rendszernek köszönhetően ezeknek profi befektetési szakembereknek a szaktudására támaszkodva élethelyzetnek és várakozásoknak megfelelően tudatosan kezelhetőek a tagi befektetések. Az önkéntes nyugdíjpénztárak alacsony (csupán 0,84% díjterhelésű), kontrollált költségekkel működnek, valamint rugalmasak, a megtakarításra tagi kölcsönt lehet felvenni, a befizetések esetlegesen felfüggeszthetőek, illetve hitel fedezeteként is felhasználhatóak.

Az előtakarékosságot nem lehet túl korán elkezdeni, ugyanakkor soha nem késő belevágni!

(X)

Pénzvilággal kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: pénzvilág

Akár ez is tetszhet A szerző további művei