Így vásároljunk nagyimobilt!

Új mobiltelefont kell venni a nagyinak, mert a régi elromlott, és mert a nagyi egyedül lakik, és nem maradhat elzárva a külvilágtól. Persze a nagyinak tökéletesen megfelelne a pincében porosodó tárcsázós ósdi fekete bakelitkészülék a kunkori zsinórjával, de hát azt nem viheti magával a retiküljében, és különben is, olyat már ki használ? Szóval, milyen telefont vegyünk a nagyinak? Ennek járt utána a csalad.hu. 

Nézzük először is a legfontosabb szempontokat!

Funkcionalitás

Mire fogja használni a telefont a nagyi? Erre könnyű a válasz: telefonálásra, amit valljuk be, a mobiltelefonok többsége képes teljesíteni, ugyanúgy, ahogy az SMS-kezelést is, ami viszont már a legtöbb nagyinak tökéletesen felesleges funkció.

Billentyűzet

Célszerű, ha a számok és a betűk bevitele fizikai gombokkal oldható meg, mert bizonytalan kézzel az érintőképernyő általában nem jó választás. És ha már valódi gombok vannak a készüléken, legyenek azok minél nagyobbak, jól látható feliratokkal. Az sem árt, ha van a telefonon egy dedikált SOS-gomb, amelynek segítségével a legtöbb készülék előre paraméterezhetően akár több telefonszámra is elküld egy előre megfogalmazott SMS-szöveget, valamint szükség esetén ezzel egy időben a segélykérő számot is tárcsázza.

Nagy gombok, jó olvashatóság

Láthatóság

A kijelző legyen minél nagyobb, jó kontrasztokkal, olvasható karakterekkel. A jó láthatóság komoly segítséget jelent idősebb korban a mindennapos használat során.

Üzemidő

A készenléti és a használhatósági idő legyen minél hosszabb, arra az esetre, ha a nagyi megfeledkezne a töltés szükségességéről, hiszen a régi jó bakelittelefont sosem kellett tölteni. De ha már az újnak áram kell, nem árt olyan típust választani, amihez tartozik egy úgynevezett dokkoló- vagy töltőállvány. Ezzel egyszerűbb az áramellátás, és segítségével az is könnyebben észrevehető, ha a készülék kijelzője világítani kezd egy bejövő hívás esetén.

Piaci körkép

Az eddig elmondottakból egy speciális készülékfajta rajzolódik ki, amelynek szükségességére egyes gyártók is rájöttek, és elnevezték az ilyen készülékeket „nagyifonnak”, „nagyimobilnak”.

A szépkorúaknak szánt készülékek tehát egyedi funkciókkal, megfelelő mérettel, hosszú üzemidővel és egyszerűségükkel igyekeznek kiszolgálni a vásárlók igényeit, miközben tévedés lenne azt gondolni, hogy az ilyen holmiknak csakis az idősebbek vehetik hasznukat. Egyszerűségük miatt ezek a telefonok a digitális világtól megcsömörlött, netán az újdonságoktól idegenkedő felnőttek számára is kiválóak, sőt sok szempontból jobbak, mint az okostelefonok (hiszen vannak, akik úgy gondolják, hogy az internet várhat az otthoni vagy az irodai gépen), de a gyermekek első mobiljaként is kiválóan funkcionálnak, hiszen el lehet őket érni, miközben nem kell attól tartani, hogy a kézi eszközön is beszippantja őket az internet világa.

Még sincs túl széles választék a piacon az ilyen készülékekből. Általános jelenség, hogy az egyszerű mobiltelefonok – gúnyos szóval „butatelefonok” – apránként kiszorulnak a gyártók és a szolgáltatók kínálatából. Bár tipikus réspiacról van szó, ennek nem kellene azt jelentenie, hogy gyér a kínálat. Elektronikai szakáruházakban, hipermarketekben, webshopokban azért még így is megfelelő a választék az ilyen készülékekből.

Árak

A kínálati árak az egészen olcsótól a kimondottan drágáig terjednek. Az egyik nagy hazai műszaki webáruház külön menüpontot szentel a nagyimobiloknak. A „telefonok időseknek” menüpont alatt a legolcsóbb készülék náluk 4 ezer forintba, a legdrágább 35 ezer forintba kerül.

Még egy fontos tanács

Amikor a nagyi panaszkodni kezd, hogy tönkrement az az átkozott telefonja, ne sajnáljuk az időt, szánjunk rá néhány percet, és böngésszük végig a készülék beállításait, mert egy hozzá nem értő könnyen elállíthat valamit a menüben.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei