Így fotóznak a magyarok

A lakosság nagy része állandó fotózási lázban ég és több mint fele elsősorban mobiltelefonjával fényképez, így annak vásárlásánál meghatározó fontosságú a készülék ez irányú teljesítménye. Legtöbbször a család, a barátok és a gyermekek szolgáltatják a fotótémát. Szelfit, azaz saját magukról készült képet azonban többnyire a fiatalok készítenek. A megkérdezettek 88 százaléka szerint túl sok fotót osztunk meg magunkról a közösségi oldalakon, ami veszélyes is lehet – derül ki a CEWE Magyarország „Így fotózunk mi” országos, megközelítőleg 10 ezer válaszadóval készült online kutatásából.

Azt eddig is szinte biztosra vehettük, hogy a digitális eszközök térnyerésével a korábbinál sokkal több fényképet készítünk. Most Magyarország legnagyobb fotókidolgozással és fotókönyvkészítéssel foglalkozó cége online kutatásából kiderült, hogy tényleg fényképezési lázban égünk: a korábban 1–2 tekercs filmet nyaraláskor, ünnepekkor ellövő többség helyét azok váltották fel, akik hetente 15-nél is több fotót készítenek. Ezt a megkérdezettek 38 százaléka állította magáról, további 33 százalék beéri „csak” 6–15 fényképpel hetente, 28 százalék pedig 1–5 fotót kattint el az adott időszakban. Azok száma, akik manapság egyáltalán nem fotóznak, elenyésző (1%). Ez a teljes lakosságra vetítve* azt jelenti, hogy szerény becslésként is több mint 4 milliárd képet készítünk évente!

Mit fotózunk?

Ezek után nem csoda, hogy a válaszadók több mint 80 százaléka – teljes mértékben, vagy majdnem teljes mértékben – egyetértett azzal, hogy a fotó manapság a mindennapi kommunikáció egyik legfontosabb kifejezőeszközévé vált. A túlnyomó többség az élet legfontosabb pillanatait szeretné megörökíteni, illetve saját vagy a családi eseményeit dokumentálni, a felmértek körülbelül felének hobbija, szórakozása is a fényképezés, és van 13 százaléka az embereknek, aki abból a célból fotóz, hogy a közösségi médiában megoszthassa, mi történik vele.

A leggyakoribb fotótémát a barátok, a család, a gyerekek és a természet, tájak adják. De sokan szívesen készítenek képet a világ érdekes dolgairól (folyamatosan vagy gyakran 57%), valamint a házi kedvenceikről is (folyamatosan vagy gyakran 35%), illetve ételekről, étkezésekről (folyamatosan vagy gyakran 19%). Saját magát viszont megközelítőleg 40 százalék sohasem fotózza, további mintegy 50 százalék csak elvétve, és meglepő módon csupán a válaszadók kicsit több mint egytizede él folyamatosan vagy gyakran a szelfivel. A szelfit kedvelők ráadásul elsősorban a 23 év alattiak közül kerülnek ki, míg a 35 év felettiek nagy többsége elutasítja a fotózás ezen formáját. Az utóbbi adattal összecseng az a vélemény is, miszerint túl sok fotót osztunk meg magunkról a közösségi médiában, ami veszélyes is lehet, ezt a megkérdezettek 64 százaléka teljes mértékben, további 24 százaléka pedig nagyrészt így értékelte.

Mivel fényképezünk?

Karakteres eredményt produkált az is, hogy mivel fotózunk manapság: a CEWE felmérése egyértelműen azt mutatja, hogy a mobiltelefonok vették át a vezetést. Majdnem 53 százalék a telefonját nevezte meg elsődleges, és további 42 százalék másodlagos eszközként. Emellett még a digitális kompakt fényképezőgépek hasítanak ki komoly részt, mintegy 25 százalék, aki elsősorban ez után nyúl, és további 38 százalék másodsorban használja. A dobogó harmadik helyét az úgynevezett DSLR, azaz a digitális tükörreflexes kamerák foglalják el (16% és 6%).

Az nyilvánvalóan kiderül a kutatásból, hogy nem digitális eszközt már csak a lakosság nagyon elenyésző része használ a fényképezéshez, az okostelefon-vásárláskor pedig az emberek több mint háromnegyedét közepesen vagy erősen befolyásolja az, hogy a készülék fényképezőgépének milyen a teljesítménye, típusa. Ugyanakkor a többség nem igazán ért egyet azzal az állítással, miszerint mobiltelefonnal ugyanolyan jó fotók készíthetők, mint fényképezőgéppel, sőt az a vélekedés is erősen megosztja a közvéleményt, hogy a mai eszközökkel már mindenki képes kiváló fotókat készíteni.

Mit csinálunk képeinkkel?

Szerencsére a legszebb pillanatokat nem feleslegesen örökítjük meg, hiszen majdnem az egynegyede a megkérdezetteknek hetente nézegeti élete képeit, további 50 százaléka pedig, ha nem is ilyen gyakran, de havonta legalább egyszer előveszi őket. Az emberek további egynegyede évente párszor kerít sort az emlékeiben való elmerülésre.

Az alapvetően digitálisan létrehozott fotóinkat leginkább számítógépen, illetve külső tárolón archiváljuk, de jelentős azok száma is, akik a készítés eszközén – a fényképezőgép memóriakártyáján, mobiltelefonon – hagyják a képeiket. A felhő alapú megoldások alkalmazása, az online fotóalbumok vagy közösségi oldalak kevésbé népszerűek, de egyáltalán nem elhanyagolhatóak a tárolási megoldások között.

A kedvenc képeinkkel pedig kezdünk is valamit, hiszen majdnem 94 százalékunk hasznosítja képeit. Digitális kor ide vagy oda, még mindig nagyon nagy arányú a papírképek előhívatása, terminálon vagy otthon való kinyomtatása, amely mellett rengetegen választják a fotókönyv- (54%) és fényképes ajándéktárgy-készítés (28%) lehetőségét is.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei