Igazi hungarikum: kárpitra álmodta a misztikumot

A kortárs magyar kárpitművészet megújítójának tartott Péreli Zsuzsa alkotásaiból nyílik gyűjteményes kiállítás vasárnap a hódmezővásárhelyi Tornyai Múzeumban.

Fertőszögi Péter művészettörténész a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a közgyűjtemény közös kiállítást bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tárlat anyaga felöleli a teljes életművet. A múzeum hét termében látható több mint száz alkotás között éppúgy szerepelnek korai művek, mint tavaly született munka. Hozzátette: a gobelinek, falikárpitok mellett a látogatók megismerkedhetnek Péreli Zsuzsa kollázsaival, papírszobaival és akvarelljeivel is.

Klasszikus és kortárs

A tárlat kurátora hangsúlyozta, hogy a magyar kárpitművészet nagyon gazdag, különösen az elmúlt évszázad anyaga. A 20. század utolsó harmadában a művészeti ág legmeghatározóbb hazai alakja Péreli Zsuzsa, ő tudta leginkább ötvözni a klasszikus tradíciók ismeretét és tiszteletét a kortárs irányzatokkal.

Spirituális töltet

Műveinek klasszikus alapja mögött mindig érzelmi, spirituális mondanivaló jelenik meg, amely elgondolkodtatja a nézőket – fogalmazott a művészettörténész, aki felhívta a figyelmet arra, hogy Péreli Zsuzsa azon kevesek közé tartozik, akik az első lépéstől az utolsóig saját maguk készítik falikárpitjaikat.

Fertőszögi Péter kifejtette: történelmi tradíció, hogy művészi tervek alapján a falikárpitok szövését mesteremberek végzik. Péreli Zsuzsa ezzel szemben monokróm vázlat alapján álló szövőszékén maga készíti a műveket, a színek az akár egyéves munkafolyamat során születnek, a teljes alkotást pedig önmaga is csak a kárpit befejezése után látja.

A világ

Péreli Zsuzsa elmondta, hogy a múzeum hét termében egy-egy gondolati egység köré rendezték az alkotásokat. Úgy fogalmazott, ami a Képzőművészeti Főiskola 1974-es elvégzése után vele és a világgal történt, az látható a falakon. A művész bízik benne, aki végigjárja a kiállítást, talán könnyebb léptekkel megy ki a múzeum épületéből, mint amilyenekkel bejött.

Nagy Imre múzeumigazgató bejelentette, hogy a közgyűjtemény újabb hároméves megállapodást kötött a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal közös kiállítások létrehozásáról. E tárlatok közül az első Péreli Zsuzsa kiállítása. Jövőre a 1830-tól kibontakozó, majd a századforduló Európát utolérő és azt követően a legmodernebb irányzatokkal együtt haladó magyar tájfestészetről rendeznek gyűjteményes kiállítást. 2019-ben Tornyai János életművét mutatják be, és ekkor monográfia is készül a festőművészről.

A képeket a Kovács Gábor Művészeti Alapítványtól kölcsönöztük.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei