Időjárás-változáskor erősebb a fájdalom?

Egy új kutatás szerint az ízületi gyulladással és krónikus fájdalommal élő betegeknek valóban erősödhetnek a fájdalmaik bizonyos időjárási szituációkban. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista az összefüggésekről és a megoldási lehetőségekről beszélt. 

Igaz, hogy a csontok és az ízületek „megérzik” a változást

„Nagy szél lesz, fájnak a csontjaim”, „jön a hideg, szaggatnak az ízületeim” – hallhatjuk sokszor a betegektől, és az új kutatások szerint igazat mondanak. A Manchasteri Egyetem szakemberei ugyanis összefüggést fedeztek fel a tartós, krónikus fájdalmak és a ködös, szeles idő és az alacsony légköri nyomás közt.

Már Hippokratész is leírta, hogy az időjárás befolyásolja az ízületi gyulladás tüneteit, és ma is úgy látszik, hogy az arthritises betegek közel 75%-a ugyanezt tapasztalja. Az angol kutatók egy 2658 fős betegbázist vizsgáltak 6 hónapon keresztül. Ők elsősorban ízületi gyulladással küzdöttek, de más, krónikus fájdalmat okozó állapotok is előfordultak, mint a fibromyalgia, a migrén és a neuropátia. Az adatokat egy kifejezetten a kutatásra kifejlesztett applikációval gyűjtötték össze, amely automatikusan rögzítette az adott környék időjárási adatait, miközben a résztvevők naponta beszámolót készítettek a fájdalomszintjükről.

Az eredmények szerint a nyirkos, szeles, alacsony légnyomással járó napok 20%-kal valószínűbbé tették a fájdalom megjelenését, mint az átlagos időjárású napok. Ugyanakkor a kutatás nem talált kapcsolatot önmagában az eső, a hőmérséklet és a fájdalom közt, de azt megerősítették az adatok, hogy a legerősebb fájdalom azokon a napokon jelentkezik, amelyek ködösek, szelesek és még hidegek is.

Ezért jó tudni, hogy az időjárás hogyan hat a fájdalomra

Ha a krónikus fájdalommal élő betegek az előrejelzésekből tudják, hogy olyan időjárás közeledik, amely fokozza a panaszaikat, meg tudják tervezni a programjaikat, és ha felkészülnek a kimerítő körülményekre, sokkal hatékonyabb lehet az ún. fájdalommenedzsmentjük.

– Fájdalommenedzsment alatt nem azt értjük, hogy ha fáj valami, lenyelünk egy fájdalomcsillapítót – ismerteti Arnold doktor. – Valójában az egész életmódot úgy kell felépíteni, hogy ne csak kezeljük, de akár meg is előzzük az állapotromlást. Mivel a krónikus fájdalom nem csak a teljesítményt képes rontani, de a mentális, lelki egészséget is megviseli, így akár a családi életre is kihathat, fontos, hogy ne legyünk teljesen kiszolgáltatottak a kínzó érzésnek. Például, ha valaki tudja, hogy a nyirkos idő fokozza az ízületi fájdalmait, és a meteorológia szerint ez várható a következő napokban, lehetősége van a nehezebb szellemi és fizikai munkával járó tevékenységeket elhalasztani, ha ezt a körülmények megengedik. Beiktathat ilyen időszakokra olyasmit is, ami számára relaxáló, hiszen a pszichés kiegyensúlyozottság önmagában is fájdalomcsökkentő. Ezenkívül természetesen számos olyan módszer van a kezünkben, amelyek hatékonyan csillapítják a fel-fellángoló fájdalmakat.

Így lehet segíteni a krónikus fájdalmon

– Krónikus fájdalom esetén rendkívül fontos az alapos kikérdezés és a gondos vizsgálat alapján felállított diagnózis, amely szinte fél gyógyulás. Ha rátalálunk a kiinduló pontra – és ez nem mindig könnyű feladat –, eldönthetjük, hogy milyen eljárás vagy összetett kezelés lehet a legjobb hatásfokú – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa. – A célzott injekciókúra éppúgy hatékony lehet, mint a természetes hatóanyag-tartalmú eljárások, például a hialuronsavas vagy orvosikollagén-injekciók, a lökéshullám-terápia. Elengedhetetlenül fontos, hogy a gyógyulást elősegítsük funkcionális gyógytornával és mentálhigiénés támogatással is. Tulajdonképpen pszichés segítség nélkül nem lehet teljes a felépülés. A komplex fájdalomcsillapító és az oki kezeléseknek éppen az a lényege, hogy több oldalról közelítsünk a fájdalom felé, és minden stádiumban biztassuk a pácienseket, hogy a javulás, a gyógyulás elérhető.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu).

Akár ez is tetszhet A szerző további művei