Idén is élhetnek a nők a nagymamanyugdíjjal

Idén is folytatódik a Nők 40 program, vagyis korábban elmehetnek nyugdíjba azok a nők, akik 40 év jogosultsági idővel rendelkeznek, és így nem kell megvárniuk, amíg elérik a nyugdíjkorhatárt. A program egyúttal családpolitikai jelentőségű is, mert lehetőséget ad a nagymamáknak arra, hogy otthon maradjanak, és segítsék az unokák nevelését. A kedvezményt tizedik éve biztosítják, évente 30 ezer nő, eddig összesen több mint 270 ezer nagymama élt a lehetőséggel.

A nagyszülők és az unokák kapcsolata különleges, mással nem pótolható. Ebben segít a Nők 40 program is. Ezzel a kivételes lehetőséggel ismerik el azt a teljesítményt, amit a nők aktív életük során a családban és a munkahelyükön párhuzamosan nyújtottak. A Nők 40 kedvezménnyel azok a nők élhetnek, akik 40 év jogosultsági idővel rendelkeznek, és a nyugdíjkorhatár betöltése előtt nyugdíjba szeretnének menni. Ezeknek a nőknek nem kell megvárniuk, amíg elérik a nyugdíjkorhatárt, teljes értékű nyugdíj folyósítása mellett is együtt lehetnek az unokáikkal, minőségi időt tölthetnek a családdal.

Évente 30 ezer nő, édesanya választja ezt a lehetőséget, vagyis az összes nyugdíj-megállapítás mintegy hatodában igénylik a kedvezményt. A támogatást 2011-es bevezetése óta összesen több mint 270 ezer nő vette igénybe.

Január 1-jétől az aktív korú nagyszülők számára új lehetőség a nagyszülői gyed is. Így az egyébként az anyának vagy apának járó gyedet az ellátást a szülők otthonában végző nagyszülő kaphatja meg.

A nagyszülői gyed maximális összege 225 400 forint. A juttatást egyszerre csak az egyik nagyszülő veheti fel, de akár több unoka után is. Aktív korú nagyszülők esetében az unokák gondozása szolgálati időtartamnak számít.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei