Hurrá: jövőre hat szombat is munkanap lesz

Jövőre hat szombat is munkanap lesz a 2018. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló nemzetgazdasági miniszteri rendelet szerint, amely a Magyar Közlönyben jelent meg pénteken. A munkanap-áthelyezések miatt ugyanakkor kilenc hosszú hétvége lesz 2018-ban.

A rossz szombatok

A rendelet alapján a jövő évi munkaszüneti napok körüli munkarend úgy változik, hogy március 10-én, április 21-én, október 13-án, november 10-én, december 1-jén és december 15-én, szombatonként dolgozni kell majd.

Ugyanakkor cserébe a rendelet szerint pihenőnap lett jövőre a nemzeti ünnepet követő március 16., péntek, a munka ünnepe előtti április 30., hétfő, az 1956-os forradalom ünnepét megelőző október 22., hétfő, valamint a mindenszentek napja utáni november 2., péntek, illetve december 24., hétfő és december 31., hétfő is.

A jó hétvégék

Emellett jövőre augusztus 20-a is hétfőre esik, továbbá húsvét- és pünkösdhétfőt (április 2., illetve május 21.) is beleszámítva összesen kilenc hosszú hétvégével tervezhetnek jövőre a munkavállalók. Január 1-je 2018-ban szintén hétfőre esik.

A rendelet kiterjed minden munkáltatóra és az általuk foglalkoztatottak munkarendjére, kivéve a megszakítás nélkül üzemelő és a rendeltetése folytán a munkaszüneti napokon is működő munkáltatókat, illetve az ilyen jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállalók munkarendjét.

Fotó: Shutterstock

Akár ez is tetszhet A szerző további művei