Hungarikum lett a tiszai halászlé

A hazai gasztronómia egyik csúcsa része a magyar kultúrának

A hungarikumok sorába emelt tiszai halászlé most már végérvényesen része lett a magyar életérzésnek, kultúrának. Az étel ilyetén elismerését, hungarikummá minősítését a tiszafüredi önkormányzat kezdeményezte, és immár a Tisza-tavi nyári programok „gasztronómiai csúcspontjának” hirdetik a nemes ételt generációkon keresztül fenntartók,akik eredeti formájában őrizték meg a tiszai halászlevet.

A tiszafürediek kezdeményezésére került be a hungarikumok közé a tiszai halászlé Fotó: MTI

Szakáli István Loránd, az agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a 152 tagú Magyar Értéktár a „hungarikummá válás előszobájának” is számít, de mellette több mint tízezer helyi érték található egyéb; helyi, megyei, tájegységi, határon túli nemzetrészi – értéktárakban. És a tiszai halászlé bizony megérdemelné, hogy ismerje az egész világ. Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere büszke arra, hogy a tiszai halászlé a város kezdeményezésére került be a hungarikumok gyűjteményébe. Hozzátette, a Tisza-tó és annak „fővárosa”, Tiszafüred az elmúlt években látványosan megszépült, gazdag madárvilággal, horgászparadicsommal rendelkezik, ott található Magyarország legnagyobb ártéri kalandparkja, és az ország legnagyobb kerékpáros centruma. A polgármester elárulta, augusztus végéig 15 helyszínen több mint 40 program várja az érdeklődőket a Tisza-tónál, amelyek közül kiemelte a Tiszafüredi halas napokat.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei