Hungarian Love – kiállítás Lengyelországban

A magyar népi kultúra szerelemtémakörét bemutató kiállítás nyílt a varsói Néprajzi Múzeumban

A szentendrei Skanzen és a Varsói Magyar Kulturális Intézet közös szervezésében a magyar népi kultúra szerelemtémakörét bemutató kiállítás nyílt a varsói Néprajzi Múzeumban (Panstwowe Muzeum Etnograficzne w Warszavie). A kiállítás a lengyelországi magyar kulturális évad egyik záróeseménye.

A tárlat a szerelem, a párválasztás, a házasság és az erotika kérdéskörét járja körül a hagyományos magyar kultúrában a 19. század végétől napjainkig. A múltban és a jelenben is bemutatja azokat a szerelemmel és szexualitással kapcsolatos jelenségeket, amelyek a közgondolkodásban jelen voltak és vannak, de azokat is megmutatja, amelyekre kevesebb nyilvánosság esik. Fotográfiák, tárgyak, viseletek idézik meg az esküvőhöz, az élet ezen életszakaszához és fordulópontjához kapcsolódó szokásokat, de felvillantja a kiállítás a tömegkultúra hatását a mai magyar társadalomra is.

Nemcsak a klasszikus néprajzi anyag jelenik meg a kiállítás anyagában, hanem olyan kérdések is előkerülnek, amelyek a mai társadalmi közbeszédben jelen vannak: a válás, az azonos neműek házasságának dilemmái, a házasságon kívüli szexualitás, az individualizálódás hatása a mai szerelemmel kapcsolatos felfogásra és szokásokra.

A nagyszabású és látványos kiállításon 600 négyzetméternyi területen 220 tárgy, fotográfiák és nyomatok várják az érdeklődőket. A kiállítás a varsói Néprajzi Múzeumban augusztus 31-ig tekinthető meg. 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei