Modern, okos és hű

Huawei Mate 9-teszt

A Huawei nemrég mutatta be a Mate-család legújabb képviselőjét, a Mate 9-et, amely méretben elődjét, a 8-ast idézi, illetve a Huawei P9 továbbfejlesztett változata.

Amikor valaki boldog tulajdonosa lesz egy Mate 9 okostelefonnak, a dobozában gyári tartozékként egy SuperCharge hálózati adaptert, egy USB-C adatkábelt, egy fülhallgatót, egy SIM tűt és egy átlátszó, kemény műanyag tokot is találhat, valamint a kijelzőt egy gyári fólia védi, azaz a készülékhez a Huawei már egy alapvető védelmet biztosít. Az előlapon egy 5,9 inches képátlójú IPS LCD-kijelző található full HD-felbontással – alatta egy Huawei logó látható –, a káva mérete oldalt relatív keskeny. A beszédhangszóró, a fény- és közelségérzékelő mellett egy értesítési LED-et és egy 8 MP-es előlapi kamerát helyeztek el, utóbbi autófókuszt is kapott, amely 1080 p-ben képes videót rögzíteni.

Fotó: Huawei
Mindent tud, amit egy jó okostelefonnak tudnia kell Fotó: Huawei

A Mate 9 fém, alapvetően dual SIM-es, éppen ezért használható két kártyával vagy 1 kártyával és egy micro SD-vel, amivel bővíteni lehet a telefon 64 GB-os tárhelyét. A készülék tetején egy infraport és egy 3,5 mm-es jack, míg alul szimmetrikus rácsok és egy USB Type-C csatlakozó található. A Mate 9 sztereó hangzással bír, noha a szimmetrikus rácsok alatt csak 1 hangszórót helyeztek el, a másik a mikrofon lesz. A hátlap érdekessége a második generációs dual Leica kamera, valamint az alatta található ujjlenyomat-olvasó, illetve a fölötte a beépített zajszűrő mikrofon, ami a videórögzítésnél is hasznos tud lenni. Ebben a kamerában a monokróm lencse 12 MP-ről 20 MP-re nőtt, a színszűrős lencse pedig továbbra is 12 MP felbontású. Tehát továbbra is gyönyörű monokróm és színes fotókat lehet készíteni, emellett optikai képstabilizátorral bővült, 4 K/30 fps videórögzítési lehetőséggel.

A Mate 9-ben már az EMUI 5.0 található, mely a Google legújabb, Android 7.0 Nougat rendszerére támaszkodik. A segítségével teljesen személyünkre tudjuk szabni a felületet, témákat tölthetünk rá, a navigációs sáv sorrendjét is módosíthatjuk. Az új értesítési központ jól néz ki, az ikonok sorrendje testreszabható. Megérkezett az osztott képernyő, míg maga a beállítások menü is teljesen megváltozott: ha éppen benne van valaki egy menüpontban, de szeretne átlépni egy másikba, akkor a bal szélről elhúzva előhívhatja a menürendszert, így nem kell visszalépkedni az elejére, hanem egyből kategóriát válthat. A készülékben már alkalmazásválasztó is van, ami opcionálisan beállítható. Az Iker-alkalmazás azt teszi lehetővé, hogy amennyiben több fiókkal használ valaki egy közösségi oldalt, akkor duplikálja az ikont a kezdőlapon, így mindkettőhöz hozzáfér.

Fotó: Huawei
A tárhelyből a rendszer és az alapvető alkalmazások után kb. 52 GB marad szabadon felhasználhatónak Fotó: Huawei

A Huawei Mate 9 a vállalat legújabb és legerősebb chipsetjét, a HiSilicon Kirin 960-at kapta meg, melyben 8 mag található, az órajelek a következőképp alakulnak: 4×2,4 GHz Cortex–A73 mag, 4×1,8 GHz Cortex–A53 mag. A grafikus gyorsító egy Mali–G71 MP8 lett, operatív memóriából 4 GB (RAM) jutott, ami bőven elegendő az alkalmazások közötti gyors váltáshoz, illetve a multitasking megfelelő működéséhez. A háttértár 64 GB, mely bővíthető 256 GB-ig micro SD-vel. A tárhelyből a rendszer és az alapvető alkalmazások után kb. 52 GB marad szabadon felhasználhatónak. Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy a készülék a leggyorsabb Huawei-eszköz, ami most létezik és minden játékot, programot gond nélkül elvisz. A szoftver és a hardver megfelelően, összehangoltan működik, a huzamosabb játékidő mellett megjelenő tűrhető szintű melegedés mellett abszolút nincs rá panasz.

Adatkommunikáció szempontjából senkinek sem lehet hiányérzete a Mate 9 készülékkel kapcsolatban. Van benne NFC, a helymeghatározás a GPS, az A-GPS, a GLONASS, a BDS és a GALILEO műholdakra való csatlakozással pillanatok alatt megvan. Cat. 12-es LTE-re képes a készülék, amivel 600/100 Mbps hálózati sebességet érhet el bárki, ráadásul támogatja a teljes hazai 4G-hálózatot. A tetején található egy infravörös port, aminek segítségével távirányítóként is használható a készülék, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac szabványoknak megfelel, Bluetooth v4.2, illetve OTG-képes reverzibilis USB-C-n keresztül érhető el. Viszont van egy hiánya a készüléknek: az FM-rádió nincsen benne, aki rádiózna a Mate 9-en, az csak online tudja hallgatni.

A Mate 8-hoz képest akkumulátorkapacitásban nem nőtt a készülék, 4000 mAh akkuja van, mellyel igen jól bírja a napi használatot. Átlagban másfél-két napot is kibír masszív Facebook-használat mellett WiFi-re és 4G-re csatlakoztatva. Az átlagos képernyőidő 6–7 óra. A SuperCharge gyorstöltő segítségével 30 perc alatt kb. 58%-ra lehet feltölteni a telepet, teljesen pedig nagyjából másfél óra alatt. Ha több üzemidőt szeretne valaki kinyerni a készülékből, lebutíthatja a felbontást HD-ra, vagy magát a készüléket is, hogy csak alapfunkciókra lehessen használni. Az EMUI 5.0 és a Doze kiválóan együtt tud működni az akkuidő maximalizálására.

A Huawei Mate 9 kártyafüggetlen, dual SIM-es kiadásban 229 990 Ft-ba kerül a legtöbb hivatalos viszonteladónál. Sokan sokallhatják ezt az árat, azonban a Huawei pluszba kínálja a 3+3+3 VIP-garanciát is, ami 3 hónap kijelző, 3 hónap csere és 3 év teljes körű jótállást takar.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei