Kapás Boglárka és Késely Ajna is döntős

Hosszú a második időt úszta, de visszalépett 100 méter háton, míg Kozma Dominik a nyolcadik idővel biztosította helyét a délutáni elődöntőben 200 méter gyorson.

Kapás Boglárka az ötödik, Késely Ajna pedig a nyolcadik idővel jutott döntőbe 1500 méter gyorson a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon hétfői versenynapján.

A két magyar a második előfutamban egymás mellett állt rajtkőre a leghosszabb medencés távon. A mindössze 15 éves Késely nagyon erősen kezdett, próbálta tartani a lépést honfitársával, de a végére elfáradt, így egyéni legjobbjától (16:11.25) jócskán elmaradva, 16:20.98-cal negyedik lett. Kapás jó versenyzéssel, 16:09.60 perces idővel – ami még így is messze van 15:47.09-es, Kazanyban úszott országos rekordjától – harmadikként csapott célba.

Késely Ajna

Jobban érezte magát Kapás

A 24 éves Kapás, a szám 2015-ös kazanyi bronzérmese, a verseny után elmondta, még mindig benne van a vasárnapi nyitónapon úszott 400 méter, amelyet szíve szerint kitörölne az emlékezetéből. Hozzátette, ezen a távon már sokkal jobban érezte magát, elégedett volt a versenyzésével.

Késely Ajna az erős kezdésnek tudta be a gyengébb eredményt: „Ez nagyon fájt, az utolsó 500 méteren már azért imádkoztam, hogy legyen vége. Nagyon eltaktikáztam az elejét, nem kellett volna Bogiékkal mennem. Olyan fantasztikus itt a hangulat, hogy az embert kicsit elviszi a hév, ez volt 400-on is, ahol iszonyatosan erősen kezdtem, meg kell tanulnom kizárni ezeket a dolgokat” – mondta.

A női 1500 méter gyors döntőjét kedden rendezik.

Katinka visszalépett

Hosszú Katinka

Hosszú Katinka a második időt úszta 100 méter háton a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokság hétfői előfutamában, azonban – előtérbe helyezve a 200 méter vegyes esti fináléját – visszalépett a folytatástól.

A szám olimpiai bajnoka az utolsó előtti, azaz az ötödik futamba kapott besorolást, a riói fináléban úszott országos csúcsától kevesebb mint négy tizeddel elmaradva, 58.80 másodperccel elsőként csapott célba. Hosszú két évvel ezelőtt Kazanyban is vállalta ezt a számot, annak ellenére, hogy a délutáni programban az elődöntő, illetve a 200 méter vegyes fináléja között mindössze fél óra van. A tatár fővárosban a legjobb idővel került a 16 közé, végül ott is a visszalépés mellett döntött.

Shane Tusop

Kozma Dominik úszhat délután!

Kozma Dominik a nyolcadik idővel biztosította helyét a délutáni elődöntőben 200 méter gyorson, míg Bernek Péter 25. helyen zárt.

Kozma Dominik

A nyolc előfutamból Bernek a hatodikba kapott besorolást, a 9-es pályán szupersztárok – az egyaránt olimpiai bajnok francia Jeremy Stravius, a dél-koreai Pak Te Hvan és az ausztrál Mack Horton – mellett állhatott rajtőre. A rendkívül szoros és erős futamban 1:47.79-cel kilencedikként csapott célba.

Bernek és Kozma is elégedett

Bernek a vegyes zónában elmondta, elégedett, ugyanis sikerült megközelítenie egyéni legjobbját (1:47.43), sérülését követően pedig ennél nem is kívánhatott volna többet. Hozzátette, még nem állt össze tökéletesen az úszása, de bízik benne, hogy a 200 méter hátra rendbe jön majd.

A következő futamban indult Kozma Dominik, aki vasárnap a 4×100 méteres gyorsváltó első tagjaként úszott egyéni, illetve csapat országos csúcsot, nem mellékesen megszerezte Magyarország első érmét, egy bronzot. Végül vasárnapi rekordjához (1:46.68) közeli teljesítménnyel, 1:46.83 perccel harmadik lett, ez pedig összesítésben a nyolcadik helyre volt jó.

Kozma Dominik a verseny után elmondta, továbbra is remek formában érzi magát, s reméli, a délutáni elődöntőben is hasonlóképpen jól tud majd szerepelni.

Balog és Sztankovics lecsúszott a döntőről

Balog Gábor 100 méter háton, Sztankovics Anna pedig 100 méter mellen maradt le a legjobb 16-ot felvonultató elődöntőről.

Balog Gábor egyéni csúcsától (54.06) jócskán elmaradva, 54.88 másodperccel futamában csak hetedik lett, ezzel pedig összesítésben a 21. helyen végzett.

Sztankovics a negyedik futamban a nullás pályán, a legszélén ugrott medencébe, végül egyéni legjobbjánál (1:08.06) hat tizeddel rosszabbat úszott, így kilencedik, összesítésben pedig 25. lett.

„Nem igazán voltam tisztában vele, mi is nekem idén a reális cél, hiszen ebben az évben még nem úsztam 1:09 alatt. Éppen ezért a tavalyi évet vettük alapul, de most kiütközött, hogy nem tudtam annyit készülni, mint a többiek” – mondta Sztankovics.

Hétfői menetrend – lesz miért izgulni
elődöntők, döntők 17.30:
férfi 100 m mell (DÖNTŐ)
női 100 m pillangó (DÖNTŐ)
férfi 100 m hát (elődöntő)
női 100 m mell (elődöntő)
férfi 50 m pillangó (DÖNTŐ)
női 100 m hát (elődöntő)
férfi 200 m gyors (elődöntő)
női 200 m vegyes (DÖNTŐ, Hosszú Katinka)
vízilabda (Margitsziget), nők:
negyeddöntő:
Olaszország–Oroszország 14.50
Egyesült Államok–Ausztrália 16.10
Magyarország–Kanada 20.30 
Görögország–Spanyolország 22.00

Fotó: Senior Plus (Felső képünkön Kapás Boglárka)

Akár ez is tetszhet A szerző további művei