Hősök tere – 100 éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós

Bessenyei Ferenc (1919–2004) és Gábor Miklós (1919–1998) személyében két olyan nagy formátumú művész születésének 100. évfordulóját ünnepeljük idén, akik a magyar színpad legújabb kori történetének megkerülhetetlen alakjai. A PIM Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban nagyszabású kiállítás keretében idézi meg a két színművész egyedülálló és sokszínű színházi és filmes életművét.

Példaértékű színészi elkötelezettséggel és alázattal készültek szerepeikre, szuggesztív színpadi jelenlétükkel pedig folyamatosan kivívták a szakma és a közönség tiszteletét és elismerését. Különleges vállalkozás e két jelentős színészsorsot párhuzamosan megjeleníteni, hiszen Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós alkatuknál, habitusuknál fogva egymástól eltérő színészeszményt testesítettek meg. A magyar színházi emlékezet Bessenyei erőteljes, szenvedélyes természetéhez elsősorban a hősi karaktereket köti: Othello, Bánk bán és Kossuth Lajos alakját; míg Gábor Miklós önmagával is sokat vívódó, intellektuális alkatához Hamlet, Lucifer és Robespierre figuráját kapcsolja.

Ezt a sztereotip képet a kiállításon egy olyan „montázs” váltja fel, mely azt a hihetetlen gazdagságot és sokoldalúságot mutatja be, ami Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós művészi pályafutását jellemezte. Ennek megfelelően a színészi kiteljesedés évei tematikus rendben, szerepkörök szerint követik egymást, s kiderül, hogy a magas szintű mesterségbeli tudás birtokában mindketten szinte valamennyi színházi műfajban otthonosan mozogtak.

Az egyéni pályák bemutatása mellett a tárlat megidézi a két színész találkozásait, a Nemzeti Színházban és a Madách Színházban színre került közös előadásait.

Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós filmszerepeivel a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum külön teremben ismerteti meg a látogatókat. A tárlat, melyet a művészek írásai és naplófeljegyzések tesznek teljessé, a sokszor viharos 20. századi magyar színháztörténet egyes korszakainak is emléket állít.

Kurátorok: Huber Beáta, Szebényi Ágnes. Főmunkatárs: Sipőcz Mariann. Látvány: Duba Gábor, Fákó Árpád, Straub Dezső, Zalavári Tibor. A kiállítások létrejöttét támogatta a Magyar Művészeti Akadémia és Budapest Főváros Önkormányzata.

A kiállítás időtartama alatt változatos kísérőprogramokkal, filmklubvetítésekkel várja látogatóit, amelyekről az OSZMI honlapján és Facebook-oldalán adnak tájékoztatást.

A kiállítás 2020. január 19-ig látogatható.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei