„A holtig haza: Debrecen”

Szabó Magda életművét állítják középpontba a debreceni könyvfesztiválon

Szabó Magda írónő életművét állítják a középpontba a 88. Ünnepi könyvhét és a 16. Gyermekkönyvnapok debreceni rendezvényein. Komolay Szabolcs, a város alpolgármestere elmondta: a rendezvénnyel méltó módon szeretnének emlékezni a száz évvel ezelőtt Debrecenben született, onnan elszármazott, de a városhoz mindig is kötődő írónőről.

A könyvhét idei szlogenje is egy Szabó Magda-idézet. „A holtig haza: Debrecen” kifejezi a világhírű írónő nevelővárosa iránti hűségét és háláját. Szirák Péter irodalomtörténész, Debrecen irodalmi nagyrendezvényeinek kurátora hangsúlyozta: a vidéki országos megnyitó helyszíne Debrecen lesz, csütörtökön Papp András hajdúszoboszlói író nyitja meg a könyvhetet, amely idén először négynapos, hiszen a nulladik nappal már szerdán elkezdődnek a programok, és majd vasárnap érnek véget.

Szabó Magda Kossuth-díjas író 2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét  Fotó: MTI/Kovács Attila

Legfontosabb célkitűzésük Debrecen változatos kulturális hagyományainak felidézése, az írók és az olvasók személyes találkozásának előtérbe helyezése, a könyves napok igazi fesztivállá alakítása. Az olvasókat idén is a Csapó utcai „könyvutcában” várják, ahol nemcsak könyveket lehet majd vásárolni, de színpadi fellépőkkel, dedikálásokkal, író-olvasó találkozókkal, gyermekprogramokkal, könyvbemutatókkal és koncertekkel is készültek.

Az írónő írógépe egykori iskolájában, a debreceni Dóczy Gedeon Gimnáziumban  Fotó: MTI/Oláh Tibor

Idén először a Csokonai Nemzeti Színház is csatlakozott a könyvhét debreceni eseményeihez. Ráckevei Anna igazgató elmondta: péntek este rendezik meg a Szabó Magda Törzsasztalt, amelynek első részében az érdeklődők Juhász Anna, Kiss Noémi és Térey János kerekasztal-beszélgetését hallhatják, míg a műsor második felében többek között a Szabó Magda műveiből készült színdarabokból láthatnak részleteket.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei