Hogyan válasszunk fagyit?

Nem mindegy, hogy laktóz- vagy tejmentes!

Aki keresgélt már az áruházak mélyhűtőiben mentes fagylaltokat, több fajta jelöléssel is találkozhatott, például laktózmentes vagy vegán. Míg az előbbi tartalmaz tejet, csak a laktózmentes változatot, addig a vegán teljesen tejmentes termék. Az utóbbi években elterjedt még a paleo jelző is, ami szintén tejmentes terméket jelöl, hiszen a paleo diétában nem használnak tejet, azt rendszerint növényi tejjel helyettesítik. Ha bizonytalanok vagyunk, inkább kérdezzünk rá az összetevőkre, hogy a kellemetlen mellékhatásokat megelőzzük!

Inkább ne egye meg, ha nem biztos az összetevőkben!

Akár laktózérzékenységről, akár tejallergiáról van szó, kellemetlen tüneteket előzhetünk meg, ha alaposan utána járunk, hogy biztosan mentes-e az allergéntől, amit el szeretnénk fogyasztani. Hasfájás, hasmenés, puffadás, émelygés, hányás, rossz közérzet a leggyakoribb panasz, ezek a problémás összetevő elfogyasztását követően rövid időn belül jelentkeznek és akár egy napig is megmaradhatnak – sorolja dr. Sárdi Krisztina belgyógyász-gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Egy figyelmetlenség elronthatja az aznapi programot, senki sem szereti a rosszulléteket, főleg nem a nyaralás ideje alatt, érdemes ezért óvatosan választani, különösen, ha nem a jól ismert, megbízható üzletekben vásárolunk, hanem az otthonunktól távol kell megoldani az étkezéseket. (www.allergiakozpont.hu)

Ne nézzük bogarasnak, aki megkérdezi, mi van a fagyiban

Tejpor, tejsavó és társai

Aki valamilyen ételérzékenységben, allergiában szenved, már gyakorlott mozdulatokkal bogarássza át a készételek csomagolásán az összetevők listáját. Akinél tüneteket okoz a tej fogyasztása, fontos, hogy mindig nézze át a jégkrémek csomagolását, hiszen a tej több formában is előfordulhat. Az allergének neveit vastagon szedett formában kiemelve találjuk, ez némiképp megkönnyíti a keresgélést. A tejmentesen étkezők számára semmilyen formában nem megengedett a tej fogyasztása, tehát őket ne kínáljuk laktózmentes termékekkel, mert ugyanúgy tüneteik lesznek, mintha sima, normál terméket fogyasztottak volna el.
A laktáz enzim segíthet

A laktózérzékenyek helyzete annyiban más, hogy nekik nem kell teljesen tejmentes diétát tartaniuk, laktózmentes termékeket fogyaszthatnak. Ezek ma már nagy választékban állnak rendelkezésre, a többi között tejek, tejszín, sajtok és fagylaltok is kaphatóak laktózmentes változatban. Ezekhez a termékekhez már a gyártás során hozzáadják a laktózt lebontó laktáz enzimet, emiatt fogyaszthatják gond nélkül a laktózérzékenyek is. Számukra egyébként még egy plusz segítség is létezik: ha bizonytalanok az adott étel összetevőivel kapcsolatban, akkor étkezés előtt tabletta formájában is pótolni tudják a laktáz enzimet, így elkerülhetik az esetleges kellemetlen gyomor- és bélrendszeri tüneteket.

 

Nem divatdiéta!

Hiába az allergének jelölésére vonatkozó törvény és az egyre több allergénmentes termék, a diétázók élete a mindennapokban még mindig számos nehézségbe ütközik. A mentes és normál termékeket is árusító üzletekben előfordulhatnak a tárolás során is keresztszennyeződések – ehhez elég, ha a tejtartalmú fagylalt után nem cserélik, vagy mossák el megfelelően a szedőkanalat –, az arra érzékenyeknél már ez az egészen kis mennyiség is tüneteket okozhat. A mentes termékeket is árusító helyeken az alkalmazottakat meg kell ismertetni azokkal az alapfogalmakkal, amelyek a vendégek biztonságos kiszolgálásához nélkülözhetetlenek annak érdekében, hogy a vásárlóknak korrekt felvilágosítást tudjanak nyújtani. A különböző ételintoleranciák egyre gyakoribbak. Higgyük el, nem egyfajta hóbort, ha valaki biztos szeretne lenni abban, hogy az adott termék valóban mentes a számára problémás összetevőktől!

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: szabadidő