Hogyan üljünk az autóban vezetés közben?

Legtöbben nem is figyelünk arra, hogyan helyezkedünk el az ülésben, mikor beszállunk az autóba. A hosszan tartó dugóban döcögés, lassú haladás során pedig akarva-akaratlanul is a lehető legkényelmesebb pozíciót próbáljuk felvenni vezetés közben. Nem biztos, hogy jól tesszük! A genertel.hu összeállítása alapján nézzük meg, mik lennének az ülésben való elhelyezkedés kívánalmai a biztonságos közlekedéshez!

Pedálok távolsága

Nem mindig rossz a kényelem. A pedálok esetében akkor járunk el jól, ha nem feszítjük egyenesbe a térdünket. Tegyük a bal lábunkat a kuplungra és állítsuk olyan közelségbe az ülést, hogy a térdünk enyhén hajlított állapotban legyen. Ez nemcsak azért fontos, mert kényelmesebb, hanem egy baleset bekövetkeztekor csökkenti a sérülések mértékét is. Ütközéskor a pedálok benyomódása súlyos végtag- és medencesérülést okozhatnak.

Kormány távolsága

A háttámla beállításánál is hasonlóan kell eljárnunk. Akkor megfelelő a kartartásunk, ha a könyökünket nem kell teljesen kiegyenesítve megfeszítenünk. Nyújtsuk ki a karunkat és addig közelítsük a háttámlánkat, míg enyhén hajlított könyökkel el nem érjük kényelmesen a kormányt! Ideális távolság esetén a csuklónk pont egy magasságban lesz a kormánykerékkel. A lapockánkat tartsuk végig a háttámlának döntve vezetés közben!

Kilátás a szélvédőn

Az sem mellékes szempont, hogy rendben kilátunk-e minden irányba az autóból. Hiába állítottuk be jól az ülésünket, ha közben vak foltok keletkeznek a kilátásban. Állítsuk be úgy az ülőlapot, hogy a tekintetünk nagyjából a szélvédő fele magasságában legyen! Nem állítható az üléslap? Sajnos, ilyenkor maradnak a „fapados” megoldások, például a kispárnára ülés. Autóvásárlásnál vegyük figyelembe azt is, ha túl magasak vagyunk a fent leírt helyes ülés beállításához, válasszunk inkább egy másik autót!

Fejtámla magassága

A fejtámlát gyakran rosszul állítják be, ami komoly gerincsérülést okozhat még egy kisebb ütközés esetén is. Az ideális magasságot a fejtetőnkhöz mérten kell beállítanunk, a lényeg, hogy a fejtető és a támla felső síkja nagyjából egy magasságba essen. A beállítás trükkje egyszerű: üljünk a (fenti pontok instrukcióit követve) helyesen az ülésbe, fektessük a lapockánkat a háttámlára és mikor elhelyezkedtünk a megfelelő pozícióba (ahogyan vezetni is fogunk), tegyük a fejünk búbjára a tenyerünket. Az ujjaink magasságáig húzzuk fel a fejtámlát, majd fektessük rá a fejünket. Ugyanerre kérjük meg a velünk utazókat is!

Biztonsági öv: a legfontosabb!

A biztonsági öv fontosságát ki sem kell emelnünk, mindenki tudja, hogy használata kötelező, de azt is tudjuk, hogyan kell helyesen beállítani?  Ha manuálisan állítható, rögzítsük úgy, hogy a nyakunkat ne nyomja (ütközésnél csak nagyobb kárt okozhat). A biztonsági öv annál jobban véd, minél nagyobb területen simul a testhez, arra viszont a kismamáknak ügyelniük kell, hogy a hasukon keresztül ne vezessék át az övet. Ehhez használjanak övterelőt.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei