Hogyan mérjünk vérnyomást otthon?

A magasvérnyomás-betegség megfelelő diagnózisának felállításához és az azt követő kezelés meghatározásához nagyon fontos, hogy a vérnyomás értékét megbízható módon állapítsák meg. A validálni kívánt vérnyomásmérő készülékek mérési pontosságának ellenőrzése klinikai körülmények között történik, egyértelműen meghatározott vizsgálati eljárást követve. Keresse a vérnyomásmérőn a klinikai minősítő pecsétet, amely szavatolja a mérési pontosságot!

A megfelelően validált vérnyomásmérő használata mellett fontos a vérnyomásmérés alapszabályait hiánytalanul betartani ahhoz, hogy a mért érték a valóságnak megfelelő legyen. Mérés előtt alaposan tanulmányozza át a vérnyomásmérő használati utasítását! A mérést 5 perc nyugalmi helyzet után végezze!

A vérnyomás függ a fizikai aktivitástól, a napszaktól, a testhelyzettől, az érzelmi állapottól. A megfelelő mandzsettaméret megválasztása szintén fontos. A jelenleg kereskedelmi forgalomban elérhető vérnyomásmérő készülékekhez kapható normál méretű mandzsetta általában 22–32 cm, míg a nagy mandzsetta 32–42 cm felkarkerület esetén garantál pontos mérést. A legtöbb vérnyomásmérő mandzsettáján fel van tüntetve, mekkora karkörfogathoz használhatók, a vásárláskor érdemes erre is rákérdezni. Az új generációs készülékek már ún. univerzális mandzsettával rendelkeznek, amely mind normál, mind nagyobb felkar esetén garantálja a pontos mérést. Ülő helyzetben a diasztolés vérnyomás 5 Hgmm-rel magasabb lehet a fekvő helyzethez képest, míg a keresztbe tett lábak a szisztolés, azaz a felső értéket akár 8 Hgmm-rel is növelhetik. A mandzsettának minden esetben a szív magasságában kell lennie. Ez felkaron végzett mérés esetén evidens, csuklós vérnyomásmérőknél azonban figyelni kell a kar pozíciójára. A mérések előtt kerüljük a kávéfogyasztást, és vizelési kényszer esetén ne mérjünk vérnyomást. A beszéd a mért értékeket akár 6–7 Hgmm-rel is növelheti. Két mérés között várjon legalább 1 percet, hogy a vénákra gyakorolt nyomás megszűnjön az új mérést megelőzően! A mérések között érdemes 1 percet várni, hogy az erekben ismét meg tudjon indulni a véráram. Mérés közben ne beszéljen! A mérést lehetőség szerint mindig ugyanabban az időben és testhelyzetben (órára pontosan) végezze, hogy a későbbiekben a naplóban vezetett értékek összehasonlíthatóvá váljanak. Érdemes a mért értékeket naplózni. Léteznek már olyan vérnyomásmérő készülékek, amelyeket USB-kábel segítségével számítógéphez lehet csatlakoztatni, és a mért értékeket a gépre letölthető szoftver segítségével átemelni.

Kattintson, és tekintse meg rövid oktatófilmünket a vérnyomásmérésről: https://bit.ly/2PkWyhJ!

Akár ez is tetszhet A szerző további művei