Hogyan foglalkoztathatók a nyugdíjasok munkaviszonyban?

Manapság szinte mindenütt azt halljuk és olvassuk, hogy Magyarországon munkaerőhiány van. A HR- szakembereknek gondot okoz a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerő felkutatása és kiválasztása. Az egyik megoldás lehet a problémára a nyugdíjasok visszahívása – mutat rá a Rátkai Ügyvédi Iroda.

 A HR-esek számára az egyik alternatív toborzási módszer lehet, ha már nyugdíjba vonult munkavállalót hívnak vissza dolgozni. Ennek kétségtelen előnye, hogy a munkavállaló kellő helyismerettel és technológiai tudással rendelkezik. Kérdés, hogy ez milyen jogi vonatkozásokat vet fel – írja a Rátkai Ügyvédi Iroda friss bejegyzésében.

Jelenleg semmilyen jogszabály nem tiltja, hogy egy cég nyugdíjas munkavállalókat foglalkoztasson. Az öregségi nyugdíjba vonulás előfeltétele ugyanakkor, hogy azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, az illető ne álljon biztosítással járó jogviszonyban, például munkaviszonyban. Ezt követően a munkaviszony létesítésének nincsen akadálya.

Ugyanakkor nyugdíjas foglalkoztatása esetén számolni kell néhány speciális szabállyal.

1. Ha a munkavállaló a korábbi szabályok szerint korhatár előtti nyugellátásban részesül és öregségi nyugdíjkorhatárát még nem töltötte be, akkor jövedelmi korlát érvényesül: ha keresete meghaladja a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének tizennyolcszorosát (ez az úgynevezett éves keretösszeg, amely 2017-ben 2 295 000  Ft), úgy az éves keretösszeg elérését követő hónap első napjától az adott tárgyév december 31-éig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell.

Nyugdíjas foglalkoztatása esetén számolni kell néhány speciális szabállyal

Ha a kereset az éves keretösszeget a tárgyév decemberében haladja meg, a nyugellátás szüneteltetésére nem kerül sor, de a tárgyév december havi nyugellátást vissza kell fizetni.

2. Nem érvényesül ez a jövedelmi korlát, ha a munkavállaló már elérte a nyugdíjkorhatárt és öregségi nyugdíjban részesül.

3. Ha a nyugdíjas a közszférában kíván elhelyezkedni (például közalkalmazotti jogviszonyban, kormányzati szolgálati jogviszonyban, állami szolgálati jogviszonyban, állami vezetői szolgálati jogviszonyban, köztisztviselőként vagy közszolgálati ügykezelőként közszolgálati jogviszonyban), úgy az öregségi nyugdíj folyósítását – a jogviszony létesítésének hónapját követő hónap első napjától a jogviszony megszűnése hónapjának utolsó napjáig – szüneteltetni kell.

Ilyen esetben tehát választani kell, hogy az érintett nyugdíjas marad vagy jogviszonyt létesít és ez alapján kap díjazást. Ha az érintett igazolja a jogviszony megszűnését, úgy ismét folyósítják számára a nyugdíjat.

4. Fontos, hogy munkavédelmi szempontból a nyugdíjkorhatárt elértek úgynevezett „idősödőnek” minősülnek, ekként a sérülékeny munkavállalói csoportba tartoznak. Erre figyelemmel esetükben az időszakos munkaköri (egészségügyi) alkalmassági vizsgálatot főszabályként évente kell megszervezni.

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei