Hogyan befolyásolja a koronavírus a légi közlekedést?

További járattörlések és korlátozások várhatók

A Wizz Air nemrégiben törölte több olaszországi járatát is március 10. és április 4. között. Rómába, Bolognába, Cataniába, Nápolyba, Milánóba és Bariba sem indítanak járatokat. Mivel a Wizz Air a 14 napos határidőt betartotta, az utasok nem tarthatnak igényt a jegyáron kívüli kompenzációra. A brit fapados Easyjet és más légitársaságok is tömeges mennyiségben törlik járataikat. Teljes reptérzárra Magyarországon nem kell számítani.

Az új koronavírus Magyarországon is megjelent a hírek alapján. A jelenlegi információk szerint Magyarországon két igazoltan fertőzött van és 21-en vannak karanténban. A vírus hosszú lappangási ideje és a változó súlyosságú lefolyása miatt azonban a fertőzöttek száma sokkal magasabb is lehet.

„A magyar hatóságok véleményem szerint az utasforgalmat nem fogják leállítani a magyar reptereken, azonban hatósági korlátozásokra bizonyos járatokat illetően lehet számítani. A jelenlegi intézkedéseken túl ez az egyetlen észszerű lépés; teljes légtérzárra pedig csak súlyosabb világjárvány, terrorcselekmény vagy háború esetén kerülhet sor” – mondta Karl Gustav Annus szakértő, a Légi Segéd ügyvezető igazgatója.

Hozzátette, hogy további járattörlések mindenképpen előfordulnak majd, de ez esetben az utasok a repülőjegy árán kívül további kompenzációra csak akkor jogosultak, amennyiben a légitársaság a törlést üzleti érdekből (tehát nem a járványvédelem miatt) teszi és azt a felszállás előtt kevesebb mint 14 nappal jelzi.

Karl Gustav Annus elmondta: a repülőgépek és repülőterek higiéniájára az utasoknak is vigyázni kell. „A gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés és a szánk eltakarása tüsszentés vagy köhögés esetén alapvető, ha betegek vagyunk, akkor pedig ne menjünk közösségbe és forduljunk orvoshoz!” – tanácsolta.

Forrás: www.legiseged.hu

Akár ez is tetszhet A szerző további művei