Hogyan árazzuk be a lakást?

Mi a jó taktika, ha jóval többet kérünk és alkuszunk, vagy ragaszkodunk a megadott árhoz?

Nem titok, amikor értékesíteni szeretnénk a lakásunkat, nagyon sokszor az ingatlanhoz fűződő emlékeinket is megpróbáljuk a lakások árában megjelentetni. Persze, ha valaki nem szakértő, bizony nehezen tudja objektíven felmérni, mennyit is ér, valamint azt, hogy mennyit kérhet az ingatlanért, ugyanis a két összeg nem mindig találkozik egymással. Miután kevés objektív támpont áll rendelkezésükre az eligazodáshoz, ezért az a jellemző, hogy első nekifutásra általában több millió forinttal túlárazzák lakásukat az eladni szándékozók.

Mitől lesz drágább?

De mi is az, ami egy lakás árát felfelé indíthatja el? Ilyen például az erkély, a felvonó, a szigetelés, a parkoló és a minőségi berendezés megléte, hiszen a felsoroltak akár egyenként is százezrekkel emelhetik az ingatlan árát. De ez korántsem biztos, hiszen sok ember szemében a fentiek egyáltalán nem értéknövelő tényezők, számukra egyik sem lényeges szempont. Talán az első tájékozódási pont az lehet mindkét fél számára, ha megnézik a környék hasonló ingatlanjainak az árát.

Az emeleti lakások keresettebbek, az árban akár 5–10 százalék különbséget is jelenthetnek az ugyanabban a házban található földszintiekkel szemben Fotó: Molnár Ádám

Ugyanakkor az kétségkívül növeli a lakás értékét, ha erkélyes, ráadásul nem forgalmas utcára néz. Ám ez általában a belvárosi kerületekre igaz, a kertvárosi részeken ennek, illetve a terasz nagyságának nincs különösebb árfelhajtó ereje. Az emeletes, városi társasházak esetében a lift szintén fontos tényező, ugyanis – főleg biztonsági szempontok miatt – az emeleti lakások keresettebbek, az árban akár 5–10 százalék különbséget is jelenthetnek akár ugyanabban a házban.

Viszont ha nincs lift, ez az arány nagy valószínűség szerint megfordul a földszinti ingatlan javára.

A társasház esztétikai állapota is számít, a felújított és épületgépészetileg is modernizált házban jobb alkupozícióból indulhat az eladó, ami persze nem biztos, hogy garantálja is a remélt magasabb árat.

A parkoló aranyat ér

A belvárosi kerületekben vagy fizetőparkoló-zónában egy, akár nem saját tulajdonú, de szokásjog alapján használt parkolóhely is milliós nagyságrendet képviselhet, a privát, saját tulajdonú garázs pedig általában többmilliós tétellel emeli meg egy ingatlan értékét. Azaz, mint látható, rengeteg külső tényező befolyásolhatja lakásunk árát. Nem véletlen, hogy a hibás árképzés nagyon megnehezíti az értékesítést, éppen ezért érdemes ingatlanközvetítő szakember tanácsát kérni, aki pontosan tisztában van a reális árakkal. Még akkor is, ha esetleg pár százalék jutalékot ki kell érte fizetnünk, mert könnyen előfordulhat, hogy egy szakember magasabb áron adja el lakásunkat, így a végén nekünk is több marad.

Mielőtt beárazzuk a lakásunkat, vegyünk figyelembe mindent, ami befolyásolhatja az ingatlan értékét Fotó: Shutterstock

Ne akarjuk a saját ízlésünket a vevőre erőszakolni!

Szintén lendíthet az áron, ha minőségi berendezéseket is kap a vevő a pénzéért, mint például mosógép, beépített konyhagépek, exkluzív szaniterek vagy újabban az okosmegoldások, napelem vagy hőszivattyús fűtési mód. Viszont ugyanekkora hátrányt is jelenthet, ha valaki ragaszkodik az általa egyedi módon használt berendezési tárgyainak átvételéhez, és ezekért felárat szeretne beszámítani. Ugyanis kicsi az esély annak, hogy olyan vásárlót fog találni az ingatlanra, akinek ugyanolyan egyedi megoldásra van szüksége.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei