Hogyan gyűjtsünk nyugdíjra?

Sokszor hallani a ketyegő nyugdíjbombáról és a szakértők egyetértenek abban, hogy mindenkinek félre kell tennie jövőjére. Az MNB véleménye szerint a nettó bér 39 százalékát érdemes öngondoskodásra fordítani, más szakértők ennél is nagyobb összegek megspórolását tartják igazán célravezetőnek. De hogyan takaríthatunk meg minden élethelyzetben hatékonyan?

A 20-as, 30-as éveinkben

Ezek a pénzügyi növekvés évei. Másrészt rengeteg teher szakad a nyakunkba. Befejezzük tanulmányainkat, belépünk a munkaerőpiacra. Előbb-utóbb szép lassan ránk szakad a megélhetés, lakhatás, családalapítás minden anyagi vonzata. Emellett élvezzük az életet, ahogy csak tudjuk.

A nyugdíjra még szinte senki nem gondol, pedig az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárakban már 16 éves kortól taggá lehet válni. De tény, a nyugdíj szinte beláthatatlanul távoli, egészségesek, fiatalok, legyőzhetetlenek vagyunk. Épp ezért ebben a korban még kicsiben is elég gondolkodni. Napi párszáz forint (egy kávé, vagy hamburger ára) is elég, hiszen az évek alatt ez is tetemesre hízik, ha rendszeresen félretesszük. Lassan járj, tovább érsz – ahogy mondani szokás. Ha ügyelünk rá, hogy a befizetésünk a fizetésünkhöz igazodva – sőt, ha lehet, automatikusan – emelkedjen, nyert ügyünk van.

Pénzügyi tanácsadók azt is javasolják, hogy aki munkába áll, kérje munkáltatója támogatását a nyugdíj- és egészségpénztári felhalmozása kiegészítésére is, és ha teheti, igyekezzen már az első évektől úgy gazdálkodni, hogy rendszeres fizetése segítségével pár havi megélhetés költségét is félreteszi valamilyen könnyen hozzáférhető formában.

https://www.youtube.com/watch?v=w2eit4mRAOI

A 40-es, 50-es éveinkben

Fő cél: kifizetni minden adósságot, iskoláztatni és támogatni a gyerekeinket.

Ha már pelenkás koruktól félretettünk a gyerekeink oktatására, most ennek kapcsán könnyebb a teher, de ha csak most ébredünk rá, hogy mennyire költséges mindez, akkor is van jó megoldás: egészségpénztári számlánkról – sok más mellett – a gyerekek taníttatása egészen a diplomáig finanszírozható, befizetéseinkre pedig jár a 20% adókedvezmény.

Most sem késő belevágni a megtakarításba, sőt! Ha eddig nem tettük, már itt az ideje. Ekkor még mindig viszonylag messze vagyunk a nyugdíjazástól, de várni már semmiképpen ne várjunk a nyugdíj-megtakarítással.

Ne feledkezzünk el saját nyugdíjazási tervünkről! Ha még nincs ilyen tervünk, lassan készítsünk! Vajon mi fér majd be a nyugdíj utáni költségvetésünkbe? Mennyit kell félretettünk, hogy mindenre fussa, amire vágyunk? Milyen lesz az életstílusunk? Mire kell, hogy költsünk, és mire szeretnénk? Védje pénzügyeit a váratlan egészségügyi költségek ellen! A nyugdíj tervezésének magában kell foglalnia a jövő orvosi, egészségügyi költségeinek megfontolását is. Mennyi lesz az egészségünk megőrzésének, visszanyerésének „ára” és – ha már egészség és hosszú élet – hány évig kell kiegészítenünk a nekünk járó állami nyugdíjat (ami nyilvánvalóan nem lesz egy óriási összeg)?

Az állami nyugdíj a nyugdíjtervezés alapköve, de kiegészítése már rajtunk múlik. Munkáltatónk is hozzájárulhat megtakarításainkhoz, az állam pedig a már említett adókedvezménnyel ösztönzi előtakarékosságunkat.

Ha előre gondolkodunk és spórolunk, végül valószínűleg olyan kiváltságos helyzetben leszünk, hogy nyugdíjazásunk után az általunk elvárt színvonalon élhetünk. Jól megérdemelt pihenés: ahogy mi szeretnénk.

Forrás: https://www.bankrate.com/banking/savings/how-to-save-for-retirement/

Akár ez is tetszhet A szerző további művei